Kajaanissa kasvatetaan jo ensi kesän mansikoita – taimet kasvavat ympäristöystävällisesti vertikaalipuutarhassa

Kotimainen kasvihuoneviljely muuttuu koko ajan aiempaa puhtaammaksi ja ympäristöystävällisemmäksi.

puutarhaviljely
Kerrosviljelmänä kasvavia mansikantaimia
Kainuun ammattiopiston vertikaalipuutarhassa on päästy jo kasvattamaan mansikoita. Timo Sihvonen / Yle

Kajaanin ammattiopiston vertikaalipuutarha on saatu jo siihen vaiheeseen, että ensimmäiset taimet ovat juurtuneet.

Kajaanilaisen Peuraniemen Taimitarha Oy:n yrittäjä Kari Komulainen on päässyt etunenässä kokeilemaan uutta, ympäristöystävällistä ja innovatiivista viljelyä. Komulaisen puutarha ei toimi yleensä lainkaan talvisin, mutta nyt tulevan kesän mansikat on saatu jo tuotantoon.

– Nyt talvetusvaihe on voitu jättää pois ja tulevan kesän sato saadaan tuotantovaiheeseen heti talvella. Tämä on niin hygieeninen tila, että taimet voi siirtää keväällä puhtaaseen kasvihuoneeseen, sanoo Komulainen.

Aikaisemmin kasvihuoneita lämmitettiin yleisesti fossiilisilla polttoaineilla, mutta nyt yhä useampi kasvihuone lämpiää esimerkiksi hakkeella, pelletillä tai peltoenergialla. Sähköä tuotetaan yhä enemmän hiilidioksidivapaasti joko uusiutuvilla energianlähteillä tai ydinvoimalla. Se näkyy tilastoissa.

– Kasvihuonetuotteiden ilmastovaikutus suhteessa tuotantomäärään oli vähentynyt merkittävästi, jopa noin puoleen aikaisemmasta, kertoo Luonnonvarakeskuksen tutkija Frans Silvenius.

Kasvihuone viljely muuttuu koko ajan ympäristöystävällisempään suuntaan. Esimerkiksi Kajaanin vertikaalipuutarha tulee tulevaisuudessa olemaan lähes täysin hiilineutraali. Enää ei siis välttämättä tarvitse potea huonoa omaatuntoa, jos suosii ostoksissaan kotimaisia kasviksia myös talvella.

– Meille yrittäjille tämä ei ole ollut mikään suuri yllätys. Tätä työtä on tehty vuosia, energian käyttöä on viety uusiutuvalle puolelle ja kasvatusta on tehostettu, Komulainen sanoo.

Komulainen kiittää käynnissä olevaa yhteistyötä, jossa tutkijoiden ja yrittäjien kanssa toimii myös oppilaitos.

– Oppilaitos on rakentanut laitoksen ja antaa yrittäjille mahdollisuuden kokeilla omia juttuja. Tällaista laitosta ei olisi omalle puutarhalle noin vain tehty, Komulainen toteaa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)