Hyppää sisältöön

Maavoimat saa tehokkaampaa tulivoimaa taistelupanssarivaunuihin

Leopard 2 -taistelupanssarivaunuihin hankittavat kranaatit voivat räjähtää myös kohteen päällä ilmassa.

Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunu Vuosaaren satamassa perjantaiaamuna 25. lokakuuta 2019. Kuva: Puolustusvoimat

Puolustusvoimat hankkii Leopard 2 -taistelupanssarivaunuihin uudenlaista tulivoimaa. Uudenlaisia sirpalelaukauksia voidaan käyttää Leopard 2A4- ja Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunuissa, joita on Suomessa yhteensä 200. Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja on muun muassa Parolan Panssariprikaatissa koulutus- ja palvelukäytössä.

Tähän asti Suomessa käytössä olevissa Leopard 2A -taistelupanssarivaunuissa on käytetty alikaliiperinuolilaukauksia, joilla pystytään taistelemaan vain toista panssarivaunua vastaan. Uuden sirpalelaukaukset tuovat vaunuihin kokonaan uutta suorituskykyä.

Jalkaväen tarkastaja, eversti Rainer Peltoniemi Maavoimien esikunnasta kertoo, että uusilla sirpalelaukauksilla on erittäin suuri merkitys. Ne lisäävät merkittävästi maavoimien kärkisuorityskyvyn tulivoimaa ja parantavat panssarivaunujen ja jalkaväen yhteistoimintaa.

Uusissa ammuksissa useita toimintoja

Uusissa ampumatarvikkeissa on kolme toimintoa. Laukaus voidaan ampua iskusytytyksellä, eli se voi tehdä kohteeseen osuessaan esimerkiksi reiän rakennuksen seinään. Se voidaan myös ohjelmoida toimimaan iskusytyksellä viiveellä, jolloin se tekee ensin aukon seinään ja räjähtää sitten rakennuksen sisällä, kertoo eversti Rainer Peltoniemi.

– Lisäksi moderni sirpalelaukaus voidaan ohjelmoida räjähtämään kohteen päällä, vaikkapa metsän sisällä olevan hyökkäysryhmityksen, ajoneuvojen ja henkilöstön päällä, kertoo eversti Rainer Peltoniemi.

Puolustusvoimat hankkii uudet taistelupanssarivaunujen ampumatarvikkeet Israelista Israel Military Industries -yhtiöltä. Toimitukset on suunniteltu vuodelle 2021. Sopimukseen sisältyy myös optiot mahdollisille jatkohankinnoille. Puolustusvoimat on kilpailuttanut hankinnan kansainvälisesti ja hankittava ampumatarvike on testattu Suomessa.