Kahta ruotsalaismiestä epäillään Estonian hautarauhan rikkomisesta

Tapus liittyy saksalaisaluksen syksyiseen vierailuun hylyn alueella.

M/S Estonia upposi vuonna 1994 vaatien 852 ihmisen hengen. Hylky sijaitsee kansainvälisellä merialueella, mutta Suomen talousvyöhykkeellä. Arkistokuva. Kuva: Yle

Ruotsissa kahta miestä epäillään Estonian hautarauhan rikkomisesta, SVT (siirryt toiseen palveluun) ja Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun) -sanomalehti uutisoivat.

Tapaus liittyy saksalaisen sukellustukialuksen syksyiseen vierailuun Estonian uppoamispaikalle. Hylyn hautarauhaa valvova Länsi-Suomen merivartiosto tarkkaili tuolloin saksalaisaluksen liikkeitä. Rajavartiosto epäili, että aluksesta laskettiin mereen kuvausrobotti.

Ruotsissa tapauksesta on aloitettu esitutkinta, jossa selvitetään, onko laivalla olleita ruotsalaisia vastaan mahdollista nostaa syytettä Estonian hautarauhan rikkomisesta.

Saksalaisaluksessa oli 11 henkilöä sen saapuessa Estonian uppoamispaikalle. Suomen Keskusrikospoliisin mukaan matkustajina oli kolme saksalaista, kaksi ruotsalaista ja kaksi norjalaista. Neljän hengen miehistö koostui saksalaisista ja puolalaisista. Kyseessä oli filmiryhmä, joka oli keräämässä aineistoa dokumenttiohjelmaa varten.

Syyttäjä Helene Gestrin arvioi SVT:lle, että ruotsalaismiesten tapausta on hankala arvioida, sillä vastaavanlaisia rikoksia ei ole aiemmin ollut oikeuslaitoksen käsittelyssä.

Tapausta vaikeuttaa osaltaan myös sen kansainvälinen luonne. Estonian hylkyä suojaa hautarauhan lisäksi erillinen sopimus. Syksyllä mahdollisesti rikottu sukelluskielto koskee kuitenkin vain sopimuksen hyväksyneitä Itämeren maita, eivätkä esimerkiksi Norja tai Saksa ole liittynyt sopimukseen.

Matkustaja-alus M/S Estonia upposi vuonna 1994 vaatien 852 ihmisen hengen. Suurin osa kuolleista menehtyi aluksen sisälle.

Lue lisää: