Helsingin Kaupunginteatteri nappasi Pajtim Statovcin Finlandia-palkitun romaanin Bollan dramatisointioikeudet – teos herättänyt poikkeuksellista kiinnostusta

Bolla kantaesitetään teatterilavalla syksyllä 2021.

Pajtim Statovci
Pajtim Statovci, Helsinki, 1.11.2018
Statovci aloitti tänä vuonna julkaistun, Finlandia-palkitun Bollan kirjoittamisen jo 2011.Antti Haanpää / Yle

Pajtin Statovcin Finlandia-palkittu romaani Bolla herättää kiinnostusta Suomessa ja kansainvälisesti.

Elokuussa ilmestyneen teoksen käännösoikeuksia on myyty johtaville kustantamoille. Esimerkiksi Saksassa teoksen julkaisee arvostettu Luchterhand, todetaan Bollan Suomessa kustantaneen Otavan tiedotteessa.

Suomessa Statovcin teos viedään pian teatterilavalle. Dramatisointioikeudet menivät Helsingin Kaupunginteatterille.

– Olemme erittäin onnellisia ja ylpeitä, että meillä on mahdollisuus esittää tämä palkittu merkkiteos ensimmäisenä teatterina Suomessa, iloitsee teatterinjohtaja Kari Arffman tiedotteessa.

Statovci: "Kirjailijan unelma"

Kustantajat kävivät romaanin oikeuksista kilpailua esimerkiksi Alankomaissa ja Isossa-Britanniassa, jossa oikeudet osti Faber & Faber. Sen kirjailijoihin kuuluvat muun muassa Sally Rooney, Hanif Kureishi, Rachel Cusk ja Kazuo Ishiguro.

Yhdysvalloissa Bolla ilmestyy vuonna 2021. Siellä teoksen julkaisee Pantheon.

Käännösoikeuksista neuvotellaan parhaillaan lukuisissa maissa.

– Saada nähdä kirjansa elävän toisten mielissä, eri maissa ja lavoilla on kirjailijan unelma. Olen todella onnellinen siitä, kirjailija Statovci sanoo tiedotteessa.

Suomessa Bollaa on myyty kovakantisena yli 30 000 kappaletta. Statovci (s. 1990) on Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä kirjailijoita. Hänet palkittiin esikoisromaanistaan Kissani Jugoslavia Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnolla, ja Tiranan sydän oli arvostetun National Book Award -palkinnon finalisti.

Lue lisää: Kaikkien aikojen nuorin kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaja Pajtim Statovci Ylen haastattelussa: "Kirjoittamalla yritän tehdä selkoa, millaisesta paikasta olen kotoisin"

Katso: Pajtim Statovci Finlandia-palkitusta romaanistaan Bolla: “Haluan, että kirjani herättäisi lukijassa iloa, surua ja empatiaa, mutta myös vihaa.”

Kuuntele: “Välillä tuntui, että menin liian pitkälle joidenkin asioiden kuvaamisessa”, sanoo Finlandia-voittaja Pajtim Statovci