1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Uuden vuoden juhla

Salkkarit alkoi, Nokia jyräsi ja HIM soi kaikkialla – Vieläkö muistat, miltä Suomi näytti ja kuulosti millenniumin aattona?

Vuosituhannen vaihde tiesi murrosta niin teknologiassa kuin musiikissa, muodissa ja tv:ssäkin.

Uuden vuoden juhla
Juhlijoita Senaatintorilla vuoden 2000 vaihteessa.
Helsingin keskustaan saapui lähes 100 000 ihmistä vastaanottamaan uutta vuosituhatta. Uutisten mukaan itse uudenvuodenyö sujui jopa odotettua rauhallisemmin.Lehtikuva

Millenniumista on jo kaksikymmentä vuotta! Juhlan kunniaksi kokosimme yhteen ysärin lopun ja uuden vuosituhannen alun parhaat palat.

Vuosituhannen vaihteessa Linda-siiderit ostettiin markoilla, presidenttinä oli Ahtisaari, radiossa soi Bomfunk MC's ja televisio oli analoginen.

Tältä Suomi näytti ja kuulosti kaksi vuosikymmentä sitten.

Rakettimyyntiä vuonna 1999.
Nämä nuorukaiset myivät vuosituhannen vaihteen juhlijoille ilotulitteita univormusta päätellen Citymarketissa tai kenties Anttilassa. Geelitukka oli juuri nousemassa muotiin.Lehtikuva

Näin me pukeuduimme

1990-luvun kukkakuosit, vyölaukut, napapaidat ja trumpettilahkeet vilkkuvat taas kaduilla. Millenniumina nuoriso oli siirtynyt vyölaukuista ja Adidaksen nappiverkkareista jo eteenpäin.

Paksupohjaiset lenkkarit, muovinen "tatuointikaulakoru" ja sinipastellinen luomiväri kuuluivat yhteen. Hurjimmilla nuorilla oli pikkuletit päässä ja napakoru matalavyötäröisten housujen rinnalla. Mallia otettiin muun muassa Christina Aguileralta ja Britney Spearsilta, joiden menestysalbumit oli juuri julkaistu.

Koululaisia Helsingin 4. luokkien itsenäisyyspäivän juhlassa vuonna 1999.
Hiuksissa piti olla kreppejä ja mieluiten niin, että suurin osa tukasta vedettiin taakse ja eteen jätettiin kiharoita kasvoja kehystämään. Kuvassa koululaisia Helsingin itsenäisyyspäivän juhlassa vuonna 1999. Huomaa myös muodikas "tatuointikaulakoru".Lehtikuva

Nuorukaiset alkoivat roikottaa housujaan ja hyppyritukat tulivat muotiin. Karl Kanin joukkueteltan kokoiset farkut, huppari ja pipot myös sisällä kuuluivat uskottavaan tyyliin. Skeittivaatteet ja skeittarikengät kuuluivat monen nuoren asustukseen, vaikka skeittauksesta ei ollut tietoakaan.

Massiiviset käsikorut, löysät housut ja tiukka toppi yhdistettynä traktorinpohjakenkiin oli varma ja kuuma kokonaisuus. Krepattu tukka kuului myös ysärin lopun hiustrendeihin.

Silvia Modig ja Mikko Peltola vuonna 1999.
Silvia Modig ja Mikko Peltola juonsivat 90-luvulla Ylen nuortenohjelmia Summeria ja Tiikeriä. Nähtävillä ysärin lopun trendinä Peltsin tukkatyyli ja puuhelmet kaulassa myös pojilla.Yle kuvapalvelu

Osalla nuorista miehistä oli kalastajanhattu tai Nick Carter -tukka. Yin ja Yang -kuviot, tribaalit ja lohikäärmeteemat koristivat vaatteita ja joillain myös ihoa.

Ysärimuoti vaihtui Suomessa silti varsin hitaasti uuden vuosituhannen tyyliin. Kaduilla tuli vastaan vielä vuoden 1999 lopussa niin toppatakkeja, perusfarkkuja kuin supisuomalaisia karvalakkejakin.

Hietakummun koulun 2. luokan oppilaita syksyllä 1999.
Vuosituhannen vaihteessa nähtiin vielä lätkälippiksiä, hikipantoja ja verkkatakkeja. Hietakummun koulun tokaluokkalaiset oppilaat ihailivat vuonna 1999 uusinta ihmettä: matkapuhelinta.Lehtikuva
Riki Sorsa esiintymässä Tuttu Juttu Showssa vuonna 2000.
Tuttu Juttu Show'ssa esiintyi myös Riki Sorsa vuonna 2000.Antero Tenhunen / Yle

Näitä ohjelmia katsoimme

Vielä 20 vuotta sitten Suomi eli yhtenäiskulttuurin aikaa populaariviihteessä. Koska vaihtoehtoja kanavissa tai ohjelmissa ei juuri ollut, samoja sarjoja katsottiin yhdessä.

Laman jälkimainingeissa TV täyttyi lämpimistä viihdeohjelmista ja saippuaoopperoista. Napakymppi, Speden spelit, Tuttu juttu show, Kokkisota ja Bumtsibum keräsivät perheitä saman sohvan ääreen. Osa samoista sarjoista tehtiin sittemmin uudelleen ja ne alkoivat pyöriä jälleen televisiossa, ehkäpä vuonna 2008 alkaneen taantuman helpottajina.

Kauniit ja rohkeat tahkosi jatkuvasti miljoonayleisöjä. Katsojien ikäjakauma oli laaja teineistä eläkeikäisiin.

Sopranos tv-sarja.
Mafiaperheen elämää seuraava Sopranos rikkoi perinnettä, jossa tv-sarjojen päähenkilöinä ovat urotekoja tekevät, virheettömät sankarit.Yle kuvapalvelu

Muistatko, kun Suomessa näkyi vain kolme valta­kunnallista televisio­kanavaa? Vasta 1990-luvun lopulta alkoi television murros. Ensin Nelonen-kanava aloitti toimintansa vuonna 1997. Nelonen alkoi esittää rapakon takana kriitikoiden ja katsojien ylistämää HBO:n Kylmä rinki -sarjaa.

Sitten tuli Sopranos. Maikkarin esittämä Sinkkuelämää keräsi puolen miljoonan katsojaluvut jakso toisensa perään.

Nuoret seurasivat myös Dawson's Creekin ihmissuhdekiemuroita. Beverly Hills 90210 esitteli amerikkalaista nuorten aikuisten elämää auringossa.

Muun muassa Kova laki, NYPD Blue, Teho-osasto ja Chicago Hope koukuttivat aikuisia television ääreen.

TV-sarja Klaani.
Summerin nuortensarja Klaani teki lähtemättömän vaikutuksen moneen. Vihdoinkin myös nuorille ihan oikeaa sisältöä!Yle kuvapalvelu
Salattujen elämien hahmot Kalle, Ismo ja Miia Laitela vuonna 1999.
Salatut elämät alkoi vuonna 1999 eikä loppua näy. Kalle, Ismo ja Miia Laitela kuuluivat alkuaikojen suosikkiperheisiin. Esko Koveron Ismo on yhä 20 vuotta myöhemmin tiukasti kuvioissa mukana.MTV3

1990-luvun lopussa Buffy metsästi jo vampyyreitä suomalaistenkin televisiossa, ja Mulder ja Scully etsivät totuutta MTV3:n esittämässä X Files -sarjassa.

Suomalaiset ryhmittyivät sohville katsomaan myös amerikkalaista tilannekomediaa. Muun muassa jenkkisarjat Kolmas kivi auringosta, Frendit, Frasier, Will ja Grace tuntuivat tuoreilta ja mullistivat kansainvälistä komediantekoa.

Ally McBeal tv-sarja.
Ally McBeal oli jo nopeine leikkauksineen ja erikoistehosteineen tehnyt selväksi, että Metsoloiden aikakauteen ei ollut Suomessakaan enää paluuta.Yle kuvapalvelu

Vuonna 1999 maailmalla julkaistiin useita elokuvia, jotka mullistivat elokuvateollisuutta. Matrixin näyttävät erikoistehosteet loksauttivat leukoja, ja Fight Club hämmensi katsojat ällistyttävällä juonenkäänteellään. Samana vuonna Notting Hill ruokki romantiikannälkäiset sielut, ja teinit saivat mallia sekoiluun ensimmäisestä American Pie -elokuvasta.

Kotimaisista elokuvista menestyivät muun muassa Häjyt, lähes sukupolvikokemukseksi noussut Pitkä kuuma kesä ja Rukajärven tie.

Bomfunk MC's vuonna 2000.
Bomfunk MC's -yhtyeen In Stereo-levy julkaistiin vuonna 1999. Seuraavana vuonna Freestyler-sinkku nousi kymmenien maiden listaykköseksi. Freestylerin Hakaniemen metroasemalla kuvatusta musiikkivideosta tuli ikoninen.Yle kuvapalvelu

Tätä me kuuntelimme

Ysärimusiikki oli grungea, elektropoppia, tyttö- ja poikabändejä, metallia sekä räppiä. Musiikkia seurattiin muun muassa MTV3:n Jyrkistä ja Ylen Lista Top 40 -ohjelmasta.

Britney Spears ja Christina Aguilera nousivat maailmanlaajuisille listoille. Backstreet Boysin vuonna 1999 julkaistusta Millenniumista tuli vuoden kansainvälisesti myydyin albumi. Kukapa voisi unohtaa esimerkiksi hitin Larger Than Life.

Millenniumin juhlissa kuunneltiin varmasti myös elektropopyhtye Eiffel 65:n kappaletta Blue (Da Ba Dee).

Nylon Beat Tampereen keskustorilla koulurauhan julistustilaisuudessa 2000.
Vuonna 1999 julkaistu Valehtelija-albumi vei Nylon Beatin suoraan Suomen virallisen listan ykköseksi. Lavalla ja yleisössä nähtiin kesällä 2000 taattua vuosituhannen vaihteen muotia bandana-huivista ja kalastajanhatusta alkaen.Mika Kanerva / Yle kuvapalvelu

Niin Tehosekoitin, Nylon Beat kuin Ultra Brakin julkaisivat vuonna 1999 albumit, jotka jäivät suomalaisen musiikin aikakirjoihin. Tiktak nousi listoille komeetan tavoin albumilla Frendit ja myi heti kahdessa viikossa kultaa ja parin kuukauden päästä platinaa.

The Rasmuksen laulaja Lauri Ylönen vuonna 1999 Kaisaniemi Pop-konsertissa.
Kaisaniemi Pop -konsertissa vuonna 1999 Lauri Ylönen oli vielä blondi ja yhtye tunnettiin ilman etuliitettä, pelkkänä Rasmuksena. Yhtyeen suurin hitti Liquid soi kaikkialla.Yle kuvapalvelu

Samaan aikaan alkoi suomalaisbändien kansainvälisten hittilistojen valloitus.

Pohjolan melankolia jalostui uudenlaisiin genreihin. Nightwish yhdisti metallin ja oopperan, Apocalyptica sellot ja hevin. HIMistä tuli yksi suurimmista suomalaisista yhtyeistä rakkausmetallillaan.

Bomfunk MC's -yhtyeen vuonna 1999 julkaistu In Stereo soi jo Suomessa cd-levyillä kotibileissä. Vuosituhannen vaihteen jälkeen sinkku Freestyler nousi Euroopan myydyimmäksi.

Ja sitten meidät suomalaiset yhdisti vuosituhannen suurin tanssihitti, Daruden Sandstorm.

Jorma Ollila Punainen Lanka -ohjelman vieraana 1999.
Vuosituhannen vaihteessa Jorma Ollilaan henkilöityi Nokian ja samalla "koko Suomen" menestys.Yle kuvapalvelu

Y2K herätti meissä pelkoa

Suomi oli 1990-luvun lopussa siirtynyt laman kurjuudesta teknologiavetoiseen nousukauteen. Nokiaan uskottiin kuin vuoreen, eikä suotta. Yhtiö oli vuosituhannen vaihteessa maailman kännykkämarkkinoiden suvereeni ykkönen.

Nokia 3210 puhelin.
Nokia 3210 oli vuonna 1999 uusinta uutta. Ennakoiva tekstinsyöttö helpotti tai vaikeutti viestittelyä jo silloin.Yle kuvapalvelu

Internet-palveluja myyvät yhtiöt menestyivät pörssissä meillä ja maailmalla. Perusteettomien odotusten paisuttama it-kupla romahti vasta millenniumin jälkeen.

Nettiyhteydet olivat yleistyneet myös kodeissa. Vuosituhannen vaihteessa monissa perheissä tapeltiin siitä, käytetäänkö puhelinlinjaa soittamiseen vai netissä surffaamiseen.

Lankapuhelimien määrä vähenee tasaisesti.
Vaikka kännykät olivat yleistyneet, useimmista kodeista löytyi vuosituhannen taitteessa edelleen lankapuhelin.Karoliina Kemppainen / Yle
Nettikahvila Helsingissä vuonna 2000.
Helsingissä oli jo vuonna 2000 nettikahviloita, joissa asiakas pääsi verkkoon maksamalla siitä rahaa.Yle kuvapalvelu

Maailma oli entistä riippuvaisempi tietokoneista, ja siirtymä 2000-luvulle herätti myös pelkoa. Joutuisiko ihmiskunta kokemaan ennennäkemättömän kaaoksen tietojärjestelmien romahtaessa?

Y2K:na tunnettua ongelmaa puitiin niin kahvipöydissä kuin mediassakin. Esimerkiksi Ylen Ajankohtaisessa kakkosessa pohdittiin, jumiuttaako Y2K rahaliikenteen, pysähtyvätkö autot ja sekoaako televisio.

Y2K ja kansalainen: Ajankohtaisessa kakkosessa pohdittiin vuosituhannen vaihteen kynnyksellä, millaisia vaikutuksia Y2K:lla voisi olla.

Pahimmissa uhkakuvissa tietokoneiden tilttaaminen aiheuttaisi ydinvoimalaonnettomuuden.

Vaikka kauhuskenaarioille myös naureskeltiin, moni suuntasi kaiken varalta joulukuussa 1999 apteekkiin. Ylen Elävässä arkistossa muistellaan joditablettien ostoryntäystä. Muutamassa päivässä myytiin yli miljoona tablettia.

Yökerho vuonna 1999.
Yökerho vuonna 1999 on kuin aikaikkuna millenniumin bileisiin ja muotiin.Yle kuvapalvelu
Taloyhtiön ilmoitus vuosituhannen vaihteessa.
Taloyhtiöissä muun muassa varotettiin käyttämästä hissiä vuosituhannen vaihteen hetkellä.Lukijan kuva

Näin vuosituhat sitten vaihtui

Kun odotettu ja pelätty uudenvuodenaatto lopulta koitti, millenniumia ja vuosituhannen vaihteen uhkakuvia oli hehkutettu mediassa jo kuukausia.

Jälkikäteen katsottuna merkittävin tapahtuma taisi olla se, että Neuvostoliiton hajoamisesta lähtien Venäjää johtanut presidentti Boris Jeltsin erosi uudenvuodenaattona 1999. Valtaan nousi suomalaisille vielä silloin tuntematon Vladimir Putin.

Väistyvä presidentti Boris Jeltsin ja tuleva presidentti Vladimir Putin virkaanastujaisseremoniassa 7. toukokuuta 2000.
Väistyvä presidentti Boris Jeltsin ja tuleva presidentti Vladimir Putin virkaanastujaisseremoniassa 7. toukokuuta 2000.ITAR-TASS / EPA

Meillä vuosituhat vaihtui lopulta melko tavanomaisesti, ainakin kaikkeen kohkaamiseen verrattuna. Kansa karvalakeissaan kommentoi Ylelle, että aika samalta tuntuu.

Muutamaa päivää myöhemmin Helsingin Sanomat uutisoi, että tuhannet ihmiset olivat silti nostaneet puolenyön jälkeen lankapuhelimen luurin ja kuunnelleet, toimiiko puhelinverkko edelleen. Toimihan se, eivätkä tietokoneetkaan seonneet.

Näin vuosituhannen vaihtumisen juhlahumu sujui Yle-uutisten mukaan.

Voit keskustella aiheesta klo 20 asti.

Lue lisää: Jos synnyit 1980-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

Näkökulma: Suomi on nyt hyvin erilainen kuin 30 vuotta sitten – mutta arki kulkee samoja latuja

Lue seuraavaksi