Hallitus haluaa hiilineutraalin Suomen: kansalaisille tärkeintä ovat työpaikat ja talous

Hiilineutraali Suomi on tärkeämpi tavoite naisille kuin miehille.

Puoluebarometrit
Nuorten ja koululaisten ilmastomarssi.
Nuoret ja koululaiset osoittivat mieltään ilmastonmuutosta vastaan Eduskuntatalon edessä maaliskuussa 2019.Kimmo Brandt / AOP

Hallituksen asettamien kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden saavuttaminen ei näytä olevan kansalaisten ykköshuolenaihe, selviää uusimmasta puoluebarometristä.

Sitä tärkeimmiksi tavoitteiksi nousevat julkisen talouden tasapaino, työllisyysasteen nostaminen ja eriarvoisuuden vähentäminen.

Syksyn puoluebarometrissä runsaalta 1 300 suomalaiselta kysyttiin, mistä hallituksen tavoitteesta he luopuisivat tai laskisivat rimaa, jos olisi pakko. Viidestä vaihtoehdosta eniten eli 40 prosentin kannatuksen sai hiilineutraalista Suomesta tinkiminen.

Seuraavaksi suurimman kannatuksen sai eriarvoisuuden vähentäminen ja tuloerojen kaventaminen. Siitä tinkisi 20 prosenttia haastatelluista.

Ohessa kaikkien vastausten jakautuminen.

Puoluebarometri-kyselyn tulos
Seppo Suvela / Yle

Sanna Marinin (sd.) hallituksen tavoite on muuttaa Suomi hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä (siirryt toiseen palveluun). Kasvihuonekaasujen ilmaan pääsyä on siis tarkoitus rajoittaa niin, ettei niitä synny enempää kuin hiilinielut sitovat. Kasvihuonekaasuja syntyy etenkin fossiilisten polttoaineiden käytöstä.

Sama ilmastotavoite oli Antti Rinteen (sd.) hallituksella.

SDP:n mielestä kyselystä selkänojaa hallitukselle

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman silmäilee kyselyn tuloksia. Hän uskoo, että ne antavat lisää selkänojaa hallituksen linjalle.

– Haluamme kääntää Suomen suuntaa. Hoidetaan taloutta vastuullisesti ja tehdään se niin, ettei eriarvoisuus lisäänny. Mitä pitemmälle ilmastotoimia lykätään, sitä kallimmaksi lasku kasvaa, Lindtman sanoo.

Kun tuloksia tarkastellaan puolueittain, erot ovat huomattavia, mutta eivät yllättäviä. Tiukimmin ilmastotavoitteista pitävät kiinni vihreät, kun taas perussuomalaiset olisivat hanakampia niiden höllentämiseen.

Puoluebarometri-kyselyn tulos
Seppo Suvela / Yle

Perussuomalaisten ja keskustan näkemykset ovat melko lähellä toisiaan tavoitteiden tinkimisestä pakon edessä. Perussuomalaisten kannattajista hiillineutraaliudesta luopuisi 64 prosenttia. Keskustan kannattajista samalla linjalla on 59 prosenttia.

Tilanteen tekee mielenkiintoiseksi se, että keskusta on hallituksessa yhdessä SDP:n, vasemmistoliiton, vihreiden ja RKP:n kanssa. Muiden hallituspuolueiden kannattajat eivät olisi valmiita höllentämään ilmastotavoitteita pakonkaan edessä yhtä selvästi kuin keskusta.

Perussuomalaiset vähentäisi päästöjä ensin saastuttajamaissa

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio ei pidä hiilineutraalia Suomea merkittävänä tavoitteena.

– Me olemme puolue, joka puolustaa suomalaista teollisuutta. Hiilidioksidipäästöjä pitää ensimmäisenä vähentää siellä, missä ne aiheutetaankin: Kiinassa, Yhdysvalloissa ja Intiassa, Tavio sanoo.

UPM Kaukaan tehtaan piippu
Perussuomalaiset vähentäisi päästöjä ensin siellä, missä niitä eniten tuotetaan. Ismo Pekkarinen / AOP

Työpaikat ja ympäristö eivät ole vastakkaisia asioita

Hallituspuolue vihreät edustaa ilmastoasioissa toista äärilaitaa. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari ymmärtää, että ilmastonmuutos voi näyttäytyä kansalaisille etäisenä asiana.

– Asiat eivät ole toisilleen vastakkaisia. Taloudella voi mennä hyvin ja uusia työpaikkoja syntyy ilman, että tuhoamme tämän planeetan, Kari sanoo.

Vihreiden kannattajista hiilineutraalista Suomesta olisi valmis tinkimään vain 14 prosenttia haastatelluista. Ero seuraavina tuleviin vasemmistoliittoon ja SDP:hen on selvä. Vasemmistoliiton kannattajista 27 prosenttia ja SDP:n kannattajista 31 prosenttia olisi pakon edessä valmis tinkimään ilmastotavoitteista.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen harmittelee sitä, että ilmastokeskustelusta on syntynyt kansalaisille repivä kuva. Kokoomuksen kannattajista hiilineutraalista Suomesta tinkisi 41 prosenttia vastaajista.

– Meidän pitää olla maltillisia ja järkeviä, eikä pelotella ihmisiä sillä, että meidän pitää lopettaa liikkuminen kokonaan, Mykkänen sanoo.

Mykkänen iloitsee kuitenkin siitä, että kokoomuksen kannattajille ympäristökysymykset näyttävät olevan tärkeämpiä kuin keskustalle.

Liikenneruuhkaa Helsingin Porkkalankadulla.
Puoluebarometrin mukaan hiilineutraali Suomi on tärkeä etenkin 50–59 -vuotiaille. Esko Jämsä / AOP

Naiset liputtavat ilmastoarvojen puolesta miehiä enemmän

Naisille hiilineutraali Suomi on tärkeämpi tavoite kuin miehille. Naisista 34 prosenttia laskisi rimaa matkalla kohti hiilineutraalia Suomea. Miehistä tavoitteesta olisi valmis luopumaan 46 prosenttia.

Ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun kärjessä on nähty etenkin nuoria. Ruotsalaisesta Greta Thunbergistä on tullut kasvot taistelulle.

Tämä näkyy myös puoluebarometrissä. Ei ikäryhmistä nihkeimmin ilmastotavoitteiden löyhentämiseen suhtautuvat alle 31-vuotiaat. Heistä alle 30 prosenttia tinkisi pakon edestä tästä tavoitteesta.

Syksyn puoluebarometrin haastattelut tehtiin 4.– 12. marraskuuta 2019. Virhemarginaali on 2,7 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue lisää:

SDP:n imago sukelsi jo ennen pahinta Posti-sotkua, luottamus perussuomalaisiin vahvistunut selvästi – uusin puoluebarometri karu hallitukselle

Suomi asetti itselleen huippukovan ilmastotavoitteen – miten hallitus onnistuu lunastamaan lupauksensa? 5 kysymystä ja vastausta