Hyppää sisältöön

Janika Sirén, 20, on eroperheen ainoa lapsi, eikä hän pidä joulusta: "Kun olen toisen vanhemman luona, tiedän, että toinen on yksin"

Joka joulu tuhansissa perheissä vietetään ensimmäistä joulua eron jälkeen. Se voi olla vaikea tilanne lapsille ja aikuisille.

- Olisi kivempi jättää koko joulu välistä, sanoo Janika Sirén. Kuva: Dani Branthin / Yle

20-vuotias Janika Sirén ei ole koskaan pitänyt joulusta. Eroperheen ainoana lapsena hän on aina viettänyt joulun ensin toisen vanhemman ja tämän sukulaisten kanssa ja kiirehtinyt sitten toiselle vanhemmalle, vain juhliakseen joulun vielä toistamiseen.

– Pienestä pitäen ollaan mietitty sitä, kumman luona olen, isällä vai äidillä. Koskaan ei voinut vain nauttia lomasta.

Täysin kattavia tilastoja ei ole saatavilla, mutta Väestöliiton asiantuntijoiden arvion mukaan yli 30 000 lasta kokee vanhempien eron vuosittain.

Juhlapyhät voivat olla vaikeaa aikaa uus- ja eroperheille. Sirén ei pidä kiireestä, lahjojen haalimisesta eikä siitä tunteesta, että joka vuosi hän joutuu tuottamaan jollekin pettymyksen, kun ei voikaan olla koko ajan paikalla.

– Olisi kivempi jättää koko joulu välistä. Kun olen toisen vanhemman luona, tiedän, että toinen on yksin ja haluaisi minut sinne. Tuntuu pahalta olla kummankaan luona. Niinkään ei voi tehdä, että olisi vain toisen luona, eikä näkisi toista lainkaan, Sirén huokaa.

Vaikka Janika Sirén ei joulusta pidäkään, jouluvaloista hän kuitenkin nauttii. Kuva: Dani Branthin / Yle

Lapsi kantaa helposti huolta yksinäisestä vanhemmasta

– Lapsena ärsytti, kun ei ollut sisaruksia tai selvää perinnettä siitä mitä tehdään, mitä syödään ja milloin, tuleeko pukki. Kaverit ovat kertoneet, että on perinteitä ja koko suku tulee yhteen, on sisaruksia ja serkkuja, Sirén kertoo.

Joulun alla eroperheissä joudutaan miettimään uusia perinteitä ja joulun viettotapoja. Tilanne on uusi lapsille ja aikuisille. Tästä voit lukea siitä, millainen on sinkkuvanhemman ensimmäinen joulu yksin.

Kun uusia perinteitä luodaan, erilaiset odotukset eivät aina kohtaa, sanoo pari- ja perhesuhteiden asiantuntija Minna Jaakkola Väestöliitosta.

– Jouluun liittyy paljon perinteitä, mutta lapset ovat avoimempia. Heillä jouluun ei liity niin paljon odotuksia tai ajatuksia siitä, miten asioiden pitäisi olla.

Jaakkola on aiemmin työssään haastatellut eroperheiden nuoria, ja syyllisyys on noussut esiin myös näistä keskusteluista.

– Lapset ovat jouluna haastavassa asemassa. Jos sanoo, että haluaa olla toisen vanhemman luona, toinen pettyy.

Tämän tunteen Janika Sirénkin tunnistaa.

– Pienempänä tunsin enemmän syyllisyyttä siitä toisen kanssa olemisesta ja siitä, mitä se toinen miettii. Vanhempana se on helpottanut.

Väestöliiton Jaakkola toivoo, että vanhemmat muistaisivat joulun alla teroittaa lapsille, että he voivat nauttia joulusta vanhempien erosta huolimatta.

– Mielestäni on vanhemman vastuulla sanoa, että pärjään kyllä ja välittää lapselle sitä viestiä, ettei lapsen tarvitse kantaa huolta.

Joulu on paineiden ja perheriitojen aikaa

Tänäkin vuonna joulu tuntuu turkulaiselle Sirénille pakkopullalta, jota hän juhlii lähinnä muiden iloksi. Jouluvaloista hän kuitenkin pitää, ja kertoo käyneensä katsomassa myös joulukadun avajaisia.

– Se on hienoa aikaa, mutta samalla se viestii siitä, että aatto lähestyy. Siitäkään ei voi nauttia täydellä sydämellä.

Ennen joulua ihmisillä on tapana kysellä suunnitelmista, ja joulun jälkeen taas vaihdetaan kuulumiset ja kysellään saaduista joululahjoista ja miten joulu sujui. Siitäkään Sirén ei pidä; miksi joulua pitää vatvoa moneen kertaan?

– Joulusta tehdään liian suuri numero. Yritän olla ottamatta paineita joulusta.

Uusi vuosi on Janika Sirénille joulua mieluisampi juhla. Kuva: Dani Branthin / Yle

Muutama vuosi sitten Yle keräsi lukijoiden kokemuksia vanhempien luona vietetyistä jouluista ja niihin liittyvistä paineista. Jouluun liittyvä stressi on esillä loppuvuodesta esimerkiksi mielenterveyden ammattilaisten vastaanotoilla.

Myös Väestöliiton asiantuntija Minna Jaakkola muistuttaa, että monissa perheissä paineet kasautuvat jouluna, eikä kaikki välttämättä mene kuten on etukäteen ajateltu ja toivottu.

Somekin luo kuvaa siitä, että jouluna kaikilla on hyvä olla. Jaakkolan mukaan kannattaa miettiä, mikä itselleen on joulussa tärkeää ja muistaa, että kauniiden kuvien taustalla voi olla paljon muutakin.

– Lapset ovat hyviä aistimaan tunnelmaa. Olisi tärkeää antaa kaikille sellainen rauhallinen ilmapiiri, missä ei tarvitse jännittää. Sitä lapsetkin toivovat.

Janika Sirénin jouluun kuuluu tänä vuonna kolme jouluateriaa; sekä omien että puolison vanhempien luona. Joulusta on kuitenkin tullut vuosien varrella helpompaa, kun parikymppinen Sirén on itse päässyt suunnittelemaan omat aikataulunsa ja menemisensä.

– Nyt pääsen itse määrittelemään, missä olen ja milloin tulen kotiin. Se on helpottanut.

Uudestavuodesta Sirén pitää. Sen hän viettää omien kavereidensa kanssa.

– Sen sallin itselleni. Uusi vuosi nollaa kaiken sen, mitä joulu on tuonut mukanaan.

Lue lisää: Ihanaa, kuukauden päästä joulu on jo ohi! Pappi: "Jos olisin rikas, palkkaisin työttömän kollegan hoitamaan kauneimmat joululaulut"