Jyväskylän kaupungin määräykselle sukittaa salibandymailat ilkutaan somessa – kiinteistöjohtaja: "Ei tässä ole kyse kiusaamisesta, eikä hölmöydestä"

Kilpisen koulun liikuntasalissa saa pelata salibandya vain jos mailan lapaa suojaa sukka.

salibandy
Kilpisen koulun liikuntasalissa Jyväskylässä salibandymailojen lavat on suojattava sukalla
Kaupunki on perustellut mailojen sukittamista elinkaarensa päässä olevan parkettilattian suojaamisella.Eeva Welling

Jyväskylän kaupunki on kieltänyt salibandyn pelaamisen Kilpisen yhtenäiskoulun liikuntasalissa ilman mailan lapaa suojaavaa sukkaa.

Vielä ennen vuosituhannen vaihdetta kyseisenlaisia kehoituksia tuli nuorelle lajille vastaan, mutta 2020-luvulle tultaessa kyseinen kielto on herättänyt ihmetystä ja huvitusta muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Kaupunki on perustellut mailojen sukittamista elinkaarensa päässä olevan parkettilattian suojaamisella. Viime kesänä tehdyn kartoituksen perustella Kilpisen koulun liikuntasalin jo valmiiksi tikkuinen parkettilattia ei enää kestä uudelleen hiomista ja lakkaamista.

– Ei tässä ole kyse kiusaamisesta, eikä hölmöydestä. Tässä halutaan turvata salin käyttö kevääseen saakka muille käyttäjille, kertoo kiinteistöjohtaja Petteri Kontro Jyväskylän kaupungilta.

Koulun salia käyttävät muun muassa voimistelijat.

Kehoitus käyttää sukkaa mailan suojana on ollut voimassa kesästä lähtien. Asia nousi kuitenkin sosiaalisessa mediassa esille Salibandyliiton Jyväskylässä järjestämän Säbä-mestari koulutuksen yhteydessä.

Kilpisen yhtenäiskoulun rehtori Johnny Kotro itse on pelannut salibandyliigassa lappeenrantalaisen NST:n, joensuulaisen Josban ja jyväskyläläisen Happeen paidassa. 1990-luvulla pääsarjauransa aloittanut Kotro ei kuitenkaan muista pelanneensa sukka lavassa ennen tätä syksyä.

– Aikanaan 90-luvulla Lappeenrannassa oli ukaasi, ettei salin lattia kestä salibandya, mutta kesti se. Kyllä ensimmäiset sukkapelit on tullut pelattua täällä, muistelee Johnny Kotro.

– Välituntimuotonahan villasukkasähly on mainio, mutta vain välituntimuotona, naurahtaa Kotro.

Salin käyttörajoitukset ovat hankaloittaneet liikuntatuntien järjestämistä. Rehtori Kotro korostaakin, että tilanteesta ovat kärsineet etenkin yhtenäiskoulun pienimmät oppilaat. Ilman Hippoksen liikuntakeskusta liikuntatuntien järjestäminen olisi ollut mahdotonta. Alimpien luokkien oppilaille siirtyminen kesken koulupäivän ei kuitenkaan ole mahdollista.

Kilpisen yhtenäiskoulun liikuntasalin lattia on määrä uusia ensi kesänä. Tuleva pintamateriaali on vielä päättämättä.

– En halua tänne lattiaa, missä ei voi salibandya pelata, toteaa rehtori Kotro.