Pelosi: On tosiasia, että presidentti Trump on rikkonut perustuslakia

Edustajainhuoneen puheenvuorot jakautuvat jyrkästi puoluekannan mukaan. Republikaanien mielestä Trump ei ole tehnyt mitään laitonta.

Donald Trump
Trumpin virkarikossyytteistä päätetään edustajainhuoneessa
Trumpin virkarikossyytteistä päätetään edustajainhuoneessa

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin virkarikostutkinta lähestyy huipennustaan. Kongressin edustajainhuone on aloittanut keskustelun syytteistä. Äänestys on luvassa arviolta kuuden tunnin käsittelyn päätteeksi.

Edustajainhuone keskusteli aluksi syytteiden käsittelyn säännöistä. Tämän jälkeen käydään kahden syytekohdan käsittely, joka kestänee Suomen aikaa iltayöhön. Lopuksi edustajainhuone äänestää, hyväksytäänkö virkasyyte.

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi vetosi puheenvuorossaan vahvasti Yhdysvaltain perustuslakiin ja maan "perustajaisien" haluun turvata demokratia ja suojata maata ulkomaisilta vaikutusyrityksiltä.

Pelosin mukaan on selkeä fakta, että presidentti on rikkonut perustuslakia ja yrittänyt saada henkilökohtaista poliittista hyötyä Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden kustannuksella.

Kun Trumpin tekemät vääryydet tulivat julkisuuteen, hän aloitti ennennäkemättömän uhma- ja häirintäkampanjan, Pelosi jatkoi syyttelyään.

– On traagista, että presidentin holtiton toiminta on tehnyt virkarikossyytteen välttämättömäksi. Hän ei ole antanut meille vaihtoehtoa.

– On tosiasia, että presidentti on uhka kansalliselle turvallisuudelle ja vaalien rehellisyydelle, Pelosi jatkoi.

Keskustelun jatkuessa republikaaniedustajat ovat vakuuttaneet, ettei presidentin syyttämiseen ole käytännössä aihetta.

Syytteen lopputulos näyttää selvältä

Edustajainhuone on demokraattienemmistöinen, joten on oletettavaa, että virkasyyte asetetaan.

Virkasyyte käsitellään senaatissa, joka on puolestaan republikaanien hallussa. Viraltapano vaatisi kahden kolmasosan enemmistön.

Ennalta näyttää todennäköiseltä, etteivät Trumpin oman republikaanipuolueen senaattorit pane presidenttiä viralta.

Trump on kommentoinut virkarikostutkintaa taas tänään lähettämällä useiden tviittien sarjan. Hän ei omasta mielestään ole tehnyt mitään väärää.

Virkasyyte on hallinnut Yhdysvaltain poliittista elämää kuukausien ajan. Tulevan prosessin vaiheet voit lukea tästä linkistä.

Lue lisää:

Syytteet Trumpia vastaan hyväksyttäneen edustajainhuoneessa – listasimme neljä seikkaa virkarikostutkinnasta

Trump syyttää demokraattien Pelosia vallankaappauksesta ja "demokratian horjuttamisesta"

Lähteet: Reuters, AP, AFP