Kuusiolinna-osakekaupat siirtyvät ensi vuoden puolelle – Kuortaneella pohditaan valitusta

Kuortaneella on suhtauduttu kriittisesti Kuusiolinna-yhteisyrityksen osakekauppoihin. Osa valtuutetuista harkitsee valituksen tekemistä hallinto-oikeuteen.

taloussuunnittelu
Kuortaneen kunnantalo
Kuortaneen kunnantaloTarmo Niemi / YLE

Kuortaneella pohditaan vielä vakavissaan Kuusiolinna Terveys Oy:n osakekaupoista valittamista. Moni on ollut tyytymätön menettelytapoihin osakekaupan yhteydessä. Tiedonkulkua, asiakirjojen puutteita ja kokousteknisiä asioita kritisoidaan.

Ähtäri, Alavus, Soini ja Kuortane päättivät myydä yhteisyrityksen Kuusiolinnan osakkeet Pihlajalinnalle. Kuortaneella kaupasta jouduttiin äänestämään ja lopputulos oli tiukka 10-9.

Neljä kuntaa omistaa kuntien ja Pihlajalinnan yhteisyrityksestä Kuusiolinnasta 49 prosenttia, mutta kaupan myötä omistusosuus laskee kolmeen prosenttiin.

Valitusaika päättyy vuoden toiseksi viimeisenä päivänä, joten kauppa saa lainvoiman sen jälkeen, mikäli valituksia ei tule. Raha siirtyy kuitenkin vasta ensi vuoden puolella. Pihlajalinna on kertonut maksavansa kauppahinnan vasta tammikuun kymmenes päivä.

Talousarvio uusiksi

Kuortaneen valtuusto päätti maanantaina siirtää talousarvion takaisin valmisteluun, koska siihen joudutaan tekemään muutoksia. Kuortaneen osuus kauppahinnasta on 3,2 miljoonaa euroa.

– Ajatus on, että ensin kaupan on saatava lainvoima, sitten maksettava kauppahinta ja sen jälkeen vasta omaisuus siirtyy, toteaa kunnanjohtaja Pentti Turunen.

Kauppahinnan siirtyminen vaikuttaa ensi vuoden budjettiin, mutta mikään ongelma se ei varsinaisesti ole. Kuluvan vuoden tilinpäätökseen se ei vaikuta, sillä se olisi ollut vain ylimääräistä tuloa tänä vuonna.

Kuortaneen kunnanhallitus kokoontuu aatonaattona ja valtuusto saa talousarvion päätettäväkseen vielä vuoden toiseksi viimeisenä päivänä.

Ähtäri, Alavus ja Soini ovat budjettinsa jo vahvistaneet. Ne varautuvat muuttamaan talousarviota alkuvuodesta.