Vuoropäiväkoti on myös jouluna avoinna ympäri vuorokauden – "Pidetään auki, oli sitten yksi tai viisi lasta"

Joulunpyhinä vuoropäiväkotien tarve on vaihteleva ja jopa vähäinen – jouluviikon aikana hoidossa on keskimäärin alle 20 lasta.

Jyväskylä
Lapsi ja ranneke.
Arkistokuva.Toni Pitkänen / Yle

Joulu ei enää tarkoita sitä, että koko Suomi hiljenee. Lastenhoito voi olla haastavaa joulun aikaan, jos molemmat vanhemmat tai toinen vanhempi tekee vuorotyötä. Aina myöskään läheisten tai sukulaisten ei ole mahdollista ottaa lasta hoitoon, jolloin vuoropäiväkodit astuvat hätiin.

Yle kysyi 20 kunnasta eri puolelta Suomea, miten jouluna töissä olevien lapsille on tarjolla päivä- ja yöhoitoa. Osa kunnista kertoi sulkevansa vuoropäiväkodit jouluna kokonaan, ja osa keskittää hoitoa tavallista harvempiin yksiköihin.

Esimerkiksi Jyväskylässä on päiväkoteja, jotka aukeavat joulun aikana tarpeen mukaan jo ennen kuutta ja sulkeutuvat myöhään illalla.

– Aukiolo on tarvelähtöistä. Jos jollakin lapsella on tarve jouluaattona, joulupäivänä tai tapaninpäivänä saada hoitoa, niin päiväkoti pidetään silloin auki, oli sitten yksi tai viisi lasta, Jyväskylän kaupungin palvelujohtaja Päivi Koivisto kertoo.

Tapiolan vuoropäiväkoti on myös jouluna auki ympäri vuorokauden. Päiväkotia pidetään auki tarpeen mukaan lapsien määrästä riippumatta, mutta hoitopaikka on pitänyt varata jo etukäteen.