Vuoropäiväkoti Vilttihattu on joulunakin avoinna ympäri vuorokauden – lastenhoito voi olla haastavaa, jos vanhemmat tekevät vuorotyötä

Joulunpyhinä vuoropäiväkotien tarve on vaihteleva ja jopa vähäinen.

Mikkeli
Eteisen naulakoita.
Arkistokuva.Petri Aaltonen / Yle

Suomi ei enää hiljene joulun ajaksi, vaan monet ammatit ovat nykyään sellaisia, että töitä tehdään joulunakin. Lastenhoito voi siksi olla haastavaa joulun aikaan, jos molemmat vanhemmat tai toinen vanhempi tekee vuorotyötä.

Siksi vuorohoitoa tarvitaan myös joulun seutuun.

– On tärkeää, että he ketkä tekevät tällaista pyhän ajan työtä, saavat lapsensa hoitoon jos ei ole mahdollista vaikka sukulaisten ottaa näitä lapsia siksi aikaa, varhaiskasvatusjohtaja Pirjo Vartiainen Mikkelin kaupungilta toteaa.

Yle kysyi 20 kunnasta eri puolelta Suomea, miten jouluna töissä olevien lapsille on tarjolla päivä- ja yöhoitoa. Joissain kunnissa tilanne on se, että vuoropäiväkodit ovat suljettuna jouluna kokonaan, ja osa keskittää hoitoa tavallista harvempiin yksiköihin.

Esimerkiksi Mikkelissä isoimmat päiväkodit päivystävät joulun aikana päiväaikaan lukuunottamatta taajamia, ja lisäksi vuoropäiväkoti Vilttihattu päivystää ympärivuorokautisesti myös jouluna. Hoidolle on ollut tarvetta myös jouluna, vaikka lapsia ei ole ollut ruuhkaksi asti joka vuosi.