Rajavartioston salossa liehui virheellinen lippu lähes 40 vuotta – komentaja väitti vastaan, kun museovieras huomasi mokan

Rajavartioston lipussa vaakuna ehti olla väärinpäin neljä vuosikymmentä.

liputus
Kaakkois-Suomen rajavartioston uusi lippu
Rajavartiosto joutui pikavauhtia teettämään uuden lipun.Elli Sormunen / Yle

Kaakkois-Suomen rajavartiosto ehti vuosikymmenien ajan olla tyytyväinen omaan lippuunsa. Tilanne kuitenkin muuttui yllätten viime keväänä, kun lipussa havaittiin heraldinen virhe: lipussa olevat kädet ja miekat olivat lipun toisella puolella väärinpäin.

Virheellinen lippu ehti liehua salossa neljän vuosikymmenen ajan.

– Lipun keskellä on Karjalan vaakuna, jossa kädet ovat vastakkain. Ne pitävät käyrää ja suoraa miekkaa. Toisella puolella lippua vaakuna on ollut väärinpäin, kuvailee virhettä komentaja, eversti Ismo Kurki Kaakkois-Suomen rajavartiostosta.

Virheen huomasi rajamuseossa vieraillut historian harrastaja.

– Hän kävi rajamuseossa katsomassa lippua ja ihmetteli, miksi vaakuna on lipussa väärinpäin.

Komentaja Kurki väitti vielä silloin, että rajavartiossa liehuvassa lipussa vaakunat ovat oikein. Hän olikin väärässä.

– Vähän kun selviteltiin, niin olikin juuri päinvastoin. Vanha lippu oli oikein päin, mutta 1980-luvulla uusitussa lipussa oli käynyt virhe, ja vaakuna oli laitettu toiselle puolelle väärinpäin, kertoo eversti Ismo Kurki.

Kuvassa näytetty miten vaakuna on väärinpäin vanhassa lipussa
Vasemmalla puolella on lippu, jossa on heraldinen virhe. Oikealla puolella uusittu lippu. Virheen huomaa siitä, että vaakunassa olevissa käsissä miekat ovat väärinpäin. Esimerkiksi tankoa lähempänä olevassa kädessä toisessa lipussa on käyrä ja toisessa suora miekka. Elli Sormunen / Yle

"Harvahan näkee lippua molemmilta puolilta yhtä aika"

Heraldiikan sääntöjen mukaan lipussa olevien kuvien ja muotojen pitäisi olla samassa kohtaa kummallakin puolella.

– Esimerkiksi Suomen valtion lipussa oikealla puolella leijona katsoo lipputankoon päin, silloin myös vasemmalla puolella leijonan pitää katsoa lipputankoon päin. Lipun kuva ei saa kääntyä, vaan kuvan pitää mennä lipusta läpi, kertoo komentaja Ismo Kurki.

Kaakkois-Suomen rajavartioston komentaja eversti Ismo Kurki
Komentaja Ismo Kurki ei ollut huomannut virhettä lipussa, ennen kuin museovieras kiinnitti asiaan huomiota.Elli Sormunen / Yle

Miten virheellinen lippu voi liehua vuosikymmeniä ilman että kukaan huomaa virhettä?

– Hyvin harvahan näkee lippua molemmilta puolilta yhtä aikaa. Varmaan siitä syystä virhettä ei ole aiemmin havaittu, toteaa Kurki.

Kun virhe viime kesänä havaittiin, päätti Kaakkois-Suomen rajavartiosto välittömästi teettää uuden. Joulukuun 18. päivä Kaakkois-Suomen rajavartiosto järjesti Imatralla juhlallisen tilaisuuden, jossa lippu otettiin käyttöön eli virallisesti naulattiin.