Tuliko Instagramin kuvavirrassa vastaan "väärää tietoa" -merkintä? Palvelu otti käyttöönsä faktantarkistajat, varoitukset näkyvät nyt Suomessakin

Instagram kertoo väärän tiedon leviämisen olevan haaste. Nyt palvelussa yritetään kitkeä disinformaatiota uusilla merkinnöillä.

Instagram
Instagramin käyttöä älypuhelimella.
Sacha Steinbach / AOP

Instagram on ottanut käyttöönsä (siirryt toiseen palveluun) riippumattoman faktantarkistuksen. Instagramin mukaan faktantarkistajat auttavat palvelua tunnistamaan, arvioimaan ja merkitsemään väärää tietoa. Kuvien jakopalvelu aloitti työskentelyn kolmansien osapuolien kanssa Yhdysvalloissa jo toukokuussa, ja nyt tarkistus on otettu käyttöön myös muualla.

Myös suomalaiset käyttäjät ovat saattaneet törmätä "Väärää tietoa" -merkintään Instagramin kuvavirrassa. Julkaisun pääsee kuitenkin näkemään yhdellä näpäytyksellä varoitustekstin jälkeen.

Näkymä Instagramista.
Instagramissa voi nähdä nyt tämänkaltaisia sisältöilmoituksia.Instagram / Yle

Vääräksi merkitty sisältö vaikeampi löytää

Aiheesta on kertonut englanniksi muun muassa The Washington Post (siirryt toiseen palveluun), teknologiasivusto Tech Crunch (siirryt toiseen palveluun), talousaiheisiin keskittyvä QZ (siirryt toiseen palveluun) ja teknologiasivusto Mashable (siirryt toiseen palveluun). Instagramin tiedotteen mukaan (siirryt toiseen palveluun) valokuviin ja videoihin liittyvä valheellinen tieto on kasvava haaste.

Faktantarkistus etenee siten, että kun jokin sisältö merkitään valheelliseksi, Instagram voi esimerkiksi poistaa sen Tutki-osiosta ja avainsanoista (siirryt toiseen palveluun). Siten sisällöstä tulee vaikeammin löydettävä. Aiemmin vastaavaa on kokeiltu jo Facebookin puolella. Facebook omistaa myös Instagramin.

Tech Crunchin (siirryt toiseen palveluun) mukaan uudistus jättää kuitenkin poliitikoille mahdollisuuden levittää disinformaatiota. Tech Crunchin kritiikki kohdistuu siihen, että poliitikot jäävät Instagramissa faktantarkistajien katvealueeseen. Sivuston mukaan heidän sisältöönsä ei kajota, vaikka se olisi epätarkkaa.

Näkymä Instagramista.
Ilmoitukseen törmätessä käyttäjä voi näpäyttää lisätietoja asiasta.Instagram / Yle

Tech Crunchin mukaan Instagramin toimitusjohtaja Adam Mosseri on todennut, että on vaikea vetää jakolinjaa poliittisen ja esimerkiksi yhteiskunnallisen mainonnan välillä.

QZ-sivusto puolestaan ottaa esiin, miten Venäjä käytti Instagramia manipuloidakseen Yhdysvaltojen vuoden 2016 vaaleja. Sivuston mukaan Instagram saattaakin näytellä suurta roolia tulevissa vuoden 2020 presidentinvaaleissa.

Kolmannet osapuolet?

Instagram kertoo (siirryt toiseen palveluun) tekevänsä yhteistyötä Yhdysvalloissa puolueettoman International Fact-Checking Networkin valtuuttamien kolmansien osapuolien faktantarkistajien kanssa. Lista kolmansista osapuolista maittain löytyy tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun). Suomea tai Ruotsia ei ole listassa mainittu, mutta esimerkiksi Norjassa faktantarkistusta hoitelee Faktisk-niminen taho.

Instagramin mukaan julkaisun merkitseminen faktantarkistajien kautta auttaa ihmisiä päättämään itse, mitä lukea, mihin sisältöön luottaa ja mitä jakaa. Julkaisun saamat mahdolliset merkinnät näkyvät sekä kuvavirrassa ja tarinoissa että yksityisviestejä jakaessa.

Koska Instagram ja Facebook ovat naimisissa, merkinnät kulkevat myös näiden kahden palvelun välissä. Jos julkaisu saa osittain tai kokonaan valhetta -merkinnän Facebookissa, kyseinen merkintä lätkäistään julkaisuun myös Instagramissa, ja päinvastoin. Instagram kertoo myös antavansa linkin faktantarkistajan tekemään arvosteluun ja uskottavina pitämiinsä perusteluihin.

Mitkä kuvat sitten päätyvät faktantarkistajien hampaisiin?

Instagramin mukaan (siirryt toiseen palveluun) palvelu käyttää apukeinona teknologiaa ja käyttäjäpalautetta. Sen tarkemmin ei Instagramin tiedote asiaa selitä. Vuoden alussa palveluun lisättiin kuitenkin "false information" eli "valheellista tietoa" -palautevaihtoehto. Instagram kertoo voivansa tunnistaa mahdollisesti väärää tietoa muun muassa sieltä tulevien palautteiden sekä "muiden signaalien" kautta.

Väärää tietoa voi Instagramin mukaan ilmiantaa julkaisun yläpuolella olevan valikon kautta (siirryt toiseen palveluun).