1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. karhu

Korkeasaaren karhut eivät malttaneet käydä talviunille, vaan nuokkuivat istualtaan – lopulta kontiot kömpivät pesiinsä kuukauden myöhässä

Tavallisesti Korkeasaaret karhut vetäytyvät talviunille marraskuun puoliväliin mennessä ja heräävät helmi-maaliskuun vaihteessa.

karhu
Korkeasaaren karhut kävivät talviunille kuukauden myöhässä
Korkeasaaressa elää kaksi karhua: vuonna 2001 Ähtärissä syntynyt emo ja sen vuonna 2006 syntynyt naaraspentu. Eläintarhan mukaan karhut ovat hyvin samannäköisiä, mutta niiden käyttäytymisessä on eroja. Esimerkiksi nuorempi karhuista on innokas uimari, mutta emo pitäytyy vain kahlaamisessa.Mari Lehmonen / Korkeasaari

Korkeasaaren karhut ovat käyneet talviunille kuukauden myöhässä, kerrotaan eläintarhasta.

Korkeasaaren mukaan (siirryt toiseen palveluun) 18- ja 13-vuotiaat naaraskarhut olivat tähän mennessä vain nuokkuneet istualtaan talvipesiensä edustalla, mutta talviunille ne eivät olleet malttaneet käydä ennen kuin nyt.

Tavallisesti Korkeasaaren karhut ovat vetäytyneet talviunille jo marraskuun puoliväliin mennessä.

Korkeasaaren nisäkkäiden kuraattori Hanna-Maija Lahtinen pitää hyvin todennäköisenä, että karhujen unille meno viivästyi lämpimän sään takia.

Lahtisen mukaan toinen karhuista kävi jo kertaalleen nukkumassa, mutta heräsi vielä syömään. Karhujen täytyi siis hoitaa tankkaus kuntoon ennen varsinaisia talviunia.

Eläintenhoitajat olivat kannustaneet karhuja unille sulkemalla ulkotarhan ovet. Lopulta karhut olivat kömpineet talvipesiinsä, joiden sisustuksen karhut olivat Korkeasaaren mukaan valinneet itse.

Korkeasaaren karhut kävivät talviunille kuukauden myöhässä
Eikö muka yhtään väsytä? Korkeasaaren karhut nuokkuivat pesänsä edessä, mutta talviunille niitä piti kannustaa.Mari Lehmonen / Korkeasaari

Karhujen suosikkimateriaaliksi pesässä mainitaan puukuivike. Esimerkiksi viime vuonna tarjotut havunoksat ja sammal eivät olleet kelvanneet: karhut olivat heittäneet ne pesän ulkopuolelle.

Korkeasaaressa karhut ovat usein uinuneet helmi-maaliskuun vaihteeseen asti. Viime keväänä ne heräsivät kuitenkin jo helmikuun alussa.

Korkeasaaren karhut kävivät talviunille kuukauden myöhässä
Korkeasaaren mukaan eläintenhoitajat olivat huolehtineet siitä, että karhut kerryttivät syksyn aikana hyvän rasvakerroksen.Annika Sorjonen / Korkeasaari

Talven aikana kontiot saattavat havahtua vaihtamaan asentoa tai juomaan vettä. Korkeasaaressa karhujen unesta huolehditaan pitämällä pesän lämpötila tasaisen viileänä. Ikkunoihin on puolestaan asennettu pimennysverhot.

Lue seuraavaksi