1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Päihdeasuntolat ja -keskukset

Päihderiippuvaisten laitoskuntoutus siirtyy Portista Kruunupyyhyn

Tähän saakka laitoskuntoutusta on tarjottu Kokkolan sairaalamäellä. Esperi Care rakensi 16-paikkaisen Ventusranta-laitoskuntoutusyksikön.

Päihdekeskus Portissa toiminut laitoskuntoutus muuttaa Kruunupyyhyn. Kuva: Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Päihderiippuvuuksista kärsivien laitoskuntoutus siirtyy vuodenvaihteessa Kokkolassa päihdekeskus Portista Kruunupyyhyn.

Hoivayhtiö Esperi Care avaa 16-paikkaisen yksikön niille, joille vieroitushoito tai avokuntoutuksen palvelut eivät ole riittäviä. Yksikössä hoidetaan myös peliongelmista kärsiviä, heidän määränsä on kasvussa. Yksikössä tarjotaan lyhytaikaisia kognitiivisia hoitojaksoja erilaisista riippuvuuksista irtipääsyksi. Tarjolla on myös perheterapiaa.

Toiminta on päihdevapaata eli päihteiden käyttö ei ole yksikössä sallittua. Yksikössä on ohjaajat paikalla ympäri vuorokauden tukemassa kuntoutuksen edistymistä. Kuntoutusjaksot ovat tyypillisesti noin neljän viikon pituisia.

Esperi Care hankki viime vuonna Ventuskartanon palvelutoiminnan eli päihdekeskus Portin tiloissa toimineen laitoskuntoutuksen, Asuntokoti Hermannin ja uuden tukiasumisyksikkö Asuntokoti Järvituulen. Ventuskartano ry perustettiin vuonna 1967, sen 17 työntekijää siirtyi Esperi Caren palvelukseen.

Soiten kanssa solmittu vuokrasopimus Portissa päättyy vuodenvaihteessa ja Esperi Care päätyi rakentamaan uuden, Ventusrannaksi nimetyn yksikön Kruunupyyhyn Sokojantielle. Soite on ilmoittanut tarvitsevansa Portin tilat omaan käyttöönsä.