Boris Johnson tahtoo oikoa mutkia – brexit-lakeja myös alempien oikeusasteiden käsiteltäväksi

Pääministeri Boris Johnsonin aikeen arvostelijat pelkäävät työläisten oikeuksien ja ympäristön puolesta.

Brexit
Boris Johnson parlamentin avajaisissa 17. joulukuuta.
Britannian pääministeri Boris Johnson on ottanut ohjat heti myös lakiasioissa. Hänelle kelpaavat alemmatkin oikeusasteet brexit-lakien hyväksyjiksi.Jessica Taylor / EPA

Britannian pääministeri Boris Johnson tahtoo myös alempien oikeusasteiden hyväksyvän brexit-lakeja. Johnson on sisällyttänyt EU-erosopimuksen toimeenpaneviin lakeihin mahdollisuuden, että brexit-lakeja ei tarvitse hyväksyä ainoastaan Korkeimmassa oikeudessa.

Pääministeri Johnson haluaa hankkeellaan varmistaa sen, että Britannia pystyy ripeästi korvaamaan EU:n lainsäädäntöä omilla laeillaan ja pääsee siten irti EU-laeista.

Parlamentti käsittelee erosopimuksen toimeenpanevia lakeja perjantaina.

Sanomalehti Guardianin mukaan Johnsonin edeltäjän Theresa Mayn suunnitelmissa brexit-lakeja oli määrä käsitellä pelkästään Korkeimmassa oikeudessa.

Pääministeri Johnsonin aikeen vastustajat pelkäävät, että alemmissa oikeusasteissa on helpompi livetä eurooppalaisista normeista esimerkiksi työntekijöiden oikeuksiin ja ympäristöön liittyvissä laeissa ja säännöksissä.

Johnson perustelee hanketta sillä, että lakien käsittely nopeutuu, eikä lakiprosessiin ennätä tulla pullonkauloja.

Konservatiivijohtaja Boris Johnson voitti Britannian parlamenttivaalit viime viikolla selvästi. Johnson voi puolueensa enemmistön turvin viedä brexitin läpi lähes mutkitta.

Lähteet: Reuters