Valtiovarainministeri Kulmuni: "Meidän täytyy pystyä myös tekemään asioita fiksummin"

Hallituksen työllisyystavoitteen osalta linjauksia on odotettavissa kevään kehysriihessä.

talous
Katri Kulmuni 11.12.2019.
Uusi teknologia auttaa julkishallinnon tuottavuden lisäämisessä, sanoo valtiovarainministeri Katri Kulmuni.Yle

Valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) mukaan ministeriön taloudellinen katsaus ei pitänyt sisällään mitään erityisen yllättävää. Se kuitenkin korostaa kansallisten toimien merkitystä.

– Oikeastaan mitään suuria yllätyksiä tai uutta tietoa, jota ei oltaisi osattu jo käsitellä etukäteen tästä ei paljastunut. Kertoo siitä, että maailmantaloudesta ei juurikaan ole vetoapua meille nyt luvassa, analysoi Kulmuni.

Kauppasotien uhka edelleenkin on, mutta ehkä lyhyellä tähtäimellä se on hieman vähentynyt.

– Minusta se kertoo ennen kaikkea siitä että kansallisia toimia tarvitaan, jotta Suomessa päästään talouskasvun uralle. Silloin puhutaan ennen kaikkea työllisyystoimista, joissa täytyy päästä eteenpäin, mutta sitten myös näissä rakenteellisissa kysymyksissä. Ja sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistushan on niistä tietenkin yksi suurimpia, Kulmuni sanoo.

Noin yhden prosentin talouskavu ei riitä varmistamaan halituksen tavoitetta 75 prosentin työllisyysasteesta. Mitä toimia hallitukselta tarvitaan, jotta tuo tavoite täyttyisi?

– Kevään kehysriihi on tietenkin aivan keskeinen. Siellä hallituksen täytyy pystyä sitten kertoamaan selkeästi, minkälaisia linjauksia on tulossa, että meillä syksyllä pystyy todennäköisesti olemaan ne 30 000 työllistä, näyttää että mistä se syntyy, Kulmuni muotoilee.

Entä onko teillä jo jotain konkreettista jo valmiina?

– Tätä valmistellaan kolmikantaisissa työryhmissä ja kevään kehysriihi on merkittävä tässä mielessä.

Tiedotustilaisuudessa todettiin myös, että julkisen hallinnon tuottavuutta pitäisi vahvistaa. Miten se tehdään?

– On aivan selvää, että tietenkin uusi teknologia, digitalisaatio auttaa meitä paljon ja toivon että julkishallinto pystyisi olemaan siinä esimerkkinä myös etukenossa. Kyllä meidän täytyy pystyä tekemään myös asiota fiksummin.