Tuhannet vielä ilman sähköä, vikojen korjaaminen jatkuu yhä – talvimyräkkä pyyhkäisi Suomen yli

Junaradalle kaatuneet puut aiheuttavat häiriöitä junaliikenteelle Itä-Suomessa.

sähkökatkot
Lunta sataa Hämeenlinnassa
Hämeenlinnan alueella lunta satoi mittareihin vajaa 10 senttiä. Kevyenä pakkaslumena senttejä olisi kertynyt noin kolmekymmentä, kertoi Ylen meteorologi Henri Nyman keskiviikkona.Akseli Ahola / Yle

Useat kotitaloudet ovat yhä ilman sähköjä. Torstaina illalla kahdeksalta 6 000 kotitaloutta oli sähköttä, selviää energiateollisuuden sähkökatkokartasta (siirryt toiseen palveluun).

Yön aikana sähköttömiä talouksia oli vaihdellen noin 20 000–40 000. Eniten sähköttömiä koteja on vielä Kanta- ja Päijät-Hämeen alueella sekä Etelä-Savossa.

Eilen illalla alkaneet korjaustyöt ovat jatkuneet koko päivän, kertoivat Hämeen alueen sähköyhtiö Elenia (siirryt toiseen palveluun) sekä Etelä-Savoon sähköä jakeleva Järvi-Suomen energia (siirryt toiseen palveluun). Sään salliessa vika-alueita on kartoitettu myös helikopterilentojen avulla. Korjaustöitä vaikeuttivat illalla vaikean sään lisäksi huonot liikenneolosuhteet.

Keskiviikon talvimyräkän mukana tuli raskaita lumisateita, jotka aiheuttivat runsaasti sähkökatkoja koko päivän ajan. Tykkylumi taivutti ja katkoi puita sähkölinjoille, ja pahimmillaan sähköt olivat keskiviikkona poikki yli 60 000 taloudessa. Katkot painottuivat enimmäkseen Hämeestä itään, Etelä-Savoon ja Etelä-Karjalaan.

Lumimyräkkä rauhoittui puolenyön tietämillä. Yöllä lunta satoi enää kevyesti itärajan tuntumassa, kertoi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen.

Junaliikenteessä poikkeusjärjestelyjä Kouvolan ja Mikkelin välillä

Myrskyn rautatielle kaatamat puut puolestaan haittasivat junaliikennettä torstaina Kouvolan ja Mikkelin välisellä rataosuudella.

Henkilöjunat korvattiin linja-autoilla. Rataliikennekeskus ilmoitti torstaina illansuussa, että puiden raivaus ja radan korjaustyöt kestävät yöhön asti.

Sen sijaan ratavauriot Turun ja Toijalan välillä, Mikkelin ja Pieksämäen välillä sekä Joensuun ja Parikkalan välillä on saatu korjattua.

Navakka tuuli jatkui vielä aamulla

Kovat tuulet puhalsivat yöllä vielä jonkin verran Saimaalla ja Suomenlahdella, mutta nekin heikkenivät aamuyön aikana. Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Jari Tuovisen mukaan maa-alueilla voi olla puuskaista tuulta torstain keskipäivään asti, mutta tuuli ei kuitenkaan ole yhtä kovaa kuin keskiviikkona.

Torstaista on ollut poutainen ja paikoin jopa aurinkoinen. Luoteesta virtaa Suomeen kuivempaa ja kylmempää ilmaa, ja lämpötila käväisee pakkasen puolella koko maassa. Lapissa voidaan mennä lähemmäs 20 pakkasastetta, kun etelässä liikutaan nollan molemmin puolin.

Lue lisää säästä Ylen Sää-sivuilta.

Lue myös:

Sähköt olivat pahimmillaan poikki yli 60 000 taloudessa myräkän jäljiltä

Lähteet: STT