1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Australia

Australiassa uusi lämpöennätys – Sydneyn lähialueille on julistettu hätätila maastopalojen ja helteiden takia

Vain puolet osavaltion paloista on hallinnassa. Samalla lämpöennätykset rikkoutuvat päivä toisensa jälkeen.

Maastopaloa sammutettiin Blue Mountains -kansallispuistossa, Sydneystä luoteeseen 17. joulukuuta. Kuva: Dean Lewins / EPA

Australiassa on jälleen rikottu lämpöennätys. Keskiviikon valtakunnallinen keskilämpötila oli 41,9 astetta, kertoo paikallinen ilmatieteen laitos.

Edellinen ennätys tehtiin päivää aiemmin tiistaina, jolloin valtakunnalliseksi keskilämpötilaksi mitattiin 40,9 astetta.

Australian viranomaiset julistivat torstaina seitsemän päivän hätätilan Uuden Etelä-Walesin osavaltioon, jossa suurkaupunki Sydneykin sijaitsee.

Ennätyksiä rikkonut helleaalto on vain voimistanut jo viikkoja riehuneita maastopaloja. Osavaltiossa roihuaa lähes sata paloa, joista puolia ei ole saatu hallintaan. Megaroihu-nimellä kutsuttu palo ympäröi Sydneytä, ja tuulet ovat useaan otteeseen tuoneet sen myrkylliset savut kaupunkiin.

Kyseessä on jo toinen julistettu hätätila sen jälkeen, kun maastopalokausi alkoi syyskuussa.

Muun muassa viiden miljoonan asukkaan Sydneyssä on luvassa tukalat oltavat savun ja helteen takia.

Australian maastopaloissa on kuollut kuusi ihmistä. Palot ovat tuhonneet yli 700 kotia sekä polttaneet 1,2 miljoona hehtaaria maastoa.

"Sääennuste lauantaille on vielä pahempi"

Kuumuuden keskellä lähes 2 000 palomiestä yrittää saada paloja hallintaan ympäri osavaltiota. Mukana on myös kanadalaisia ja yhdysvaltalaisia joukkoja sekä Australian puolustusvoimien henkilöstöä.

– Tästä päivästä on tulossa paha, vaarallinen päivä Uudessa Etelä-Walesissa, sääennuste lauantaille on vielä pahempi, pelastuslaitoksen edustaja Shane Fitzsimmons sanoi Australian yleisradioyhtiö ABC:n mukaan.

Osavaltion terveysviranomaiset julkaisivat Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) torstaina ohjeita siitä, miten suojautua savulta. Ihmisiä on kehotettu muun muassa välttämään rankkaa ulkoliikuntaa ja viettämään aikaa ilmastoiduissa tiloissa kuten ostoskeskuksissa ja elokuvateattereissa. Erityisesti sydän- ja keuhkosairauksista kärsivät, lapset, raskaana olevat ja vanhukset ovat vaarassa savun takia.

Lue myös:

Australiassa rikottu lämpöennätyksiä – Kaikkia maastopaloja ei ole vieläkään saatu kuriin

"Megapalo" riehuu Australiassa useiden maastopalojen yhdistyttyä – Palomiehet varoittavat: Emme saa tilannetta hallintaan