Kirjeenvaihtajan analyysi: Historiallinen virkarikossyyte jää tahraamaan Trumpin perintöä iäksi, vaikka senaatti ei häntä viralta panekaan

Miten pahasti virkarikossyyte lopulta poliittisesti vahingoittaa Trumpia, selviää ensi syksyn presidentinvaaleissa, kirjoittaa Paula Vilén.

Donald Trump
Donald Trump kävelee Valkoisen talon nurmikon poikki.
Presidentti Donald Trump lähti Valkoisesta talosta kampanjamatkalle Michiganin osavaltioon 18.12.2019.AOP / AKM Images / GSI Media

Yhdysvalloissa kirjoitettiin viime yönä poliittista historiaa, kun kongressin edustajainhuone asetti presidentti Donald Trumpin virkarikossyytteeseen. Trump sai syytteet vallan väärinkäyttämisestä ja kongressin tutkinnan vaikeuttamisesta.

Virkarikossyyte tarkoittaa käytännössä sitä, että edustajainhuoneen enemmistö haluaa panna Yhdysvaltain 45:nnen presidentin viralta.

Se on raskas ja harvinainen perintö kantaa. Tätä ennen vain kaksi muuta Yhdysvaltain presidenttiä on saanut virkarikossyytteen: Andrew Johnson 151 vuotta sitten ja Bill Clinton 21 vuotta sitten.

Johnson ja Clinton selvisivät senaatin virkarikosoikeudenkäynnistä ilman viraltapanoa. Näin käy myös Trumpille, kiitos senaatin republikaanienemmistön. Senaatissa virkarikosoikeudenkäynti alkaa heti vuodenvaihteen jälkeen.

Mutta mitä ikinä senaatissa tapahtuukaan, Trumpin perintö on iäti olla kolmas Yhdysvaltain virkarikossyytteen saanut ja valtakunnanoikeuteen joutunut presidentti. Se jää tahraamaan presidentin kautta ja on vuosien päästä todennäköisesti ensimmäisiä, ellei ensimmäinen, Trumpin presidenttiydestä muistettava asia.

Vai kuinka moni muistaa Clintonin kauden talousansioista ja budjetin tasapainottamisesta? Ensimmäiseksi mieleen muistuva asia lienee enemmistöllä Clintonin saama virkarikossyyte.

Laihahko lohtu Trumpille voi olla se, että virkarikossyytteen saamisen jälkeen Clintonin kannatus vahvistui. Tosin Clintonilla ei ollut edessään vaaleja, kuten Trumpilla on vajaan vuoden päästä.

Ensi marraskuun vaalit ovatkin Trumpille todellinen totuuden hetki. Silloin yhdysvaltalaiset pääsevät arvioimaan, onko virkarikossyytteen saanut presidentti sopiva toiselle kaudelle.

Kauaskantoisempi ja Yhdysvaltain yhteiskunnallisen tilanteen kannalta kohtalokkaampi kysymys on se, miten kansakunta jatkaa eteenpäin tilanteessa, jossa sekä kongressi että tavallinen kansa on jyrkästi kahtiajakautunut.

Mielipidekyselyissä lähes yhtä suuri osa kansasta on kannattanut kuin vastustanut virkarikossyytteitä. Kahden Amerikan maassa sillanrakentajille olisi tilausta.

Lue myös:

Presidentti Donald Trumpia vastaan nostettiin historiallinen virkarikossyyte – Trump: "Nämä ihmiset ovat hulluja"