1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yksityistiet

Trullevintie Kokkolassa pysyy yksityistienä, vaikka yli 1000 asukasta toivoi toisin

Tien muuttaminen yleiseksi ja siirtäminen kaupunkin hoitoon rikkoisi Kokkolan mukaan yhdenvertaisuusperiaatetta.

Trullevintie johtaa kalasatamaan. Niemellä on huvilatonttien lisäksi paljon virkistysmaastoa. Kuva: Yle / Jukka-Pekka Tyhtilä

Kokkolan kaupunki ei hyväksy Trullevintien muuttamista yleiseksi tieksi. Asukasyhdistys haluaisi muutosta, koska kokee kohtuuttomaksi sen, että alueella vain pienen osan vuodesta liikkuvat kesäasukkaat maksavat valtaosan eli yli 70 prosenttia tienpidosta. Moni kokkolalainen käyttää Trullevia virkistysalueena.

Trullevintie on kuuden kilometrin soratie, joka vie kalasatamaan. Sen varrella on pari sataa huvilatonttia. Asukasyhdistyksen teettämän liikennelaskelman mukaan tiellä kulki kesäviikon aikana yli 6 000 ajoneuvoa eli 70 autoa tunnissa. Tämäkin kertoo heidän mukaansa siitä, että tietä käyttävät enimmäkseen muut kuin mökkiläiset.

Trullevinniemellä on muun muassa uimarantoja, lintutorni ja vaellusreittejä.

Sekametsää Kokkolan Trullevissa. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Kokkolan kaupunki katsoo, että tien ottaminen kaupungin hoitoon johtaisi oikeudelliseen ongelmaan ja loukkaisi yhdenvertaisuusperiaatetta, jos kaupunki ei tekisi samoin vastaaville muille teille.

Koska kaupunki on tieosakkaana, ei liikennettä tiellä voi rajoittaa paitsi liikenneturvallisuuden tai kunnossapitokulujen ison kasvun nimissä. Yleensä yksityistien käyttämiseen tarvitaan lain mukaan lupa; satunnainen kulku on kuitenkin sallittua jokamiehenoikeudella.

Uusi katuyhteys muuttaa liikennettä

Kokkola aloittaa ensi vuonna Trullevintien katuyhteyden rakentamisen vajaan puolentoista kilometrin osuudella välillä Vikåbergintie–Vasikkasaari. Valmistuessaan se jakaa Trullevintien kahteen osaan.

Liikenne Vasikkasaareen ja siitä eteenpäin siirtyy kaupungin arvion mukaan käyttämään pääosin uutta yhteyttä. Viiden kilometrin osuus palvelee sille sijoittuvien kiinteistöjen omistajia ja liikennettä uimarannoille ja kalasatamaan.

Alkupään reippaan kilometrin pätkä taas jää palvelemaan sille sijoittuvia kiinteistöjä. Muutos vaikuttaa suuresti esimerkiksi tiemaksuihin. Kokkolan kaupunki velvoittaakin tiekuntaa selvittämään, jakautuuko yksityistie kahteen tiekuntaan.