1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turku

Turun kauppatorin talvikunnossapito ei onnistu hiekoituksella tai aurauksella – kaupunginhallitus päättää sulatusjärjestelmästä

Turun kaupungin laatiman selvityksen mukaan uuden kauppatorin pintamateriaali vaurioituisi auraamisesta ja hiekoituksesta.

Kuva: Minna Rosvall / Yle

Turun kauppatorin alueen talvikunnossapito ei onnistu perinteisin keinoin, toteaa kaupungin laatima selvitys.

Selvityksessä sanotaan, että auraus- ja hiekoitushoito aiheuttaisi vaurioita torin uudistuvalle pintamateriaalille ja kalusteille. Mekaanisen liukkaudentorjunnan haitoiksi mainitaan myös pölyäminen.

Selvityksen mukaan kauppatorin pinta rakennetaan arvokkaasta luonnonkivestä ja auraaminen kuluttaa kivipintaa epätasaisesti lyhentäen kiven käyttöikää oleellisesti.

Lisäksi selvityksessä todetaan että hiekoitushiekka aiheuttaa lisähuoltotarpeita liukuoville, hisseille ja liukuportaille joihin hiekoitushiekka kulkeutuu.

Kaupunginhallitukselle ehdotetaan, että Turku tekisi palvelusopimuksen Tori Energia Oy:n kanssa, joka toteuttaisi liukkaudentorjunta- ja lämmitysjärjestelmän aurinkoenergiaa varastoivan lämpöakun avulla.

Palvelusopimuksen vuosikustannus olisi yhteensä noin 660 000 euroa. Tori Energia kuuluu maanalaista pysäköintilaitosta kauppatorin alle toteuttavaan yhtiöryppääseen.

Kaupunginhallitus käsittelee asiaa tänään.

Lue lisää:

Kaupunginhallitus otti aikalisän kauppatorin sulatusjärjestelmän kanssa – toteuttajaksi tulisi Tori Energia Oy