Plussan puolella jatkuvasti pomppinut sää on vaikuttanut vain vähän hiihtokeskusten toimintaan Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa

Lunta on paikoin jopa paljon. Haastetta ovat aiheuttaneet vettyvät moottorikelkkareitit ja ulkojäiden tekeminen.

hiihtokeskukset
Fina vyer från Vuokatti
Joulun pyhiksi on luvattu vähintään pikkupakkasia, mikä ilahduttaa hiihtokeskusyrittäjiä. Kuvituskuva Sotkamon Vuokatista.Yle/Anna Savonius

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun hiihtokeskukset eivät ole juurikaan kärsineet alkutalven vaihtelevasta säästä. Vaikka lämpötilat ovat sahanneet nollan molemmin puolin, keskusten rinteet ja ladut ovat hyvässä kunnossa.

Kysyimme tämän hetken kuulumisia kahdeksasta hiihtokeskuksesta.

Lunta on ollut paikoin jopa viime vuotta enemmän, kerrotaan lähes kaikista sisämaan hiihtokeskuksista Taivalkosken Taivalvaarasta Puolangan Paljakkaan asti.

– Lunta on tullut sen verran paljon, että rinteitä on pystytty avaamaan hyvin. Hieman toki lumetusta hidasti pakkasen puuttuminen, mutta olemme aikataulussa, kertoo johtaja Mika Pekkala Pudasjärven Pikku-Syötteeltä.

Sotkamon Vuokatissa lunta on alueen Koillismaan tai Kainuun kohteista vähiten, mutta sielläkin noin 40 senttimetriä.

Sen sijaan Oulussa luonnonlunta on ollut viime viikkoina niukasti. Ruskotunturin rinteet ovat kuitenkin laskettavassa kunnossa, kun alkutalvelta alkanut lumetus on pitänyt hyvin.

– Avasimme kauden tänä vuonna jo poikkeuksellisen aikaisin, 23. marraskuuta, sanoo toimitusjohtaja Kalle Kyhälä.

Rinteiden avaaminen näyttääkin olleen aikaisessa useassa hiihtokeskuksessa.

Moottorikelkkareitit ja ulkojäät vielä haasteena

Joissain keskuksissa ajoittaiset plussakelit ovat kuitenkin johtaneet siihen, ettei kaikkia talviaktiviteettikohteita ole pystytty käyttämään tai pitämään kunnossa.

Esimerkiksi Sotkamon Vuokatissa ulkojäät eivät vielä ole käytössä.

– Jäälle ei pääse myöskään hiihtämään, kertoo Vuokatin matkailukeskus Oy:n toimitusjohtaja Heidi Pyykkönen.

Vuokatista, kuten myös Ukkohallasta kerrotaan, että moottorikelkkakauden käynnistäminen on paikoin kompastellut.

Taivalkosken Taivalvaarassa taas hyppyrimäkien hoitaminen on ollut haastavaa. Osa kuudesta mäestä on jouduttu jopa sulkemaan pariksi päiväksi, kertoo rinnevastaava Kari Huovinen.

– Kun menee liian lauhaksi, suurten hyppyrimäkien alaosaa on vaikea hoitaa koneella. Pienet mäet ovat kuitenkin suksilla kunnostettavia.

Matkailijoita hiihtokeskuksilla näyttää kuitenkin riittävän mukavasti: Joulusesongista arvioidaan tulevan vähintään viime vuoden tasoinen. Kuusamon Rukalla majoitusten varausmäärissä on jopa kasvua ja esimerkiksi Pudajärven Iso-Syötteellä uusi vuosi on lähes täyteen varattu.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi. (siirryt toiseen palveluun)

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)