Putin: Trumpia vastaan nostetut virkarikossyytteet ovat tekaistuja – Ylen kirjeenvaihtaja seurasi Venäjän presidentin lehdistötilaisuutta

Voit katsoa videon Vladimir Putinin lehdistötilaisuudesta englanniksi tulkattuna.

Vladimir Putin
Venäjän presidentti Putinin tiedotustilaisuus - englanninkielinen tulkkaus
Venäjän presidentti Putinin tiedotustilaisuus - englanninkielinen tulkkaus

MoskovaVenäjän presidentti Vladimir Putin on vastaillut 15. kertaa järjestetyssä tilaisuudessa koti- ja ulkomaisten toimittajien erilaisiin kysymyksiin. Tällä kertaa tilaisuus kesti liki 4,5 tuntia.

Suuria uudistuksia tai avauksia ei tällä kertaa kuultu. Tässä lehdistötilaisuudesta kolme esille tullutta pääkohtaa:

  • Putin pitää päätöstä sulkea Venäjä pois olympialaisista dopingin vuoksi epäreiluna ja poliittisena.
  • Presidentti Donald Trumpin virkarikossyytteet ovat Putinin mukaan yritys syrjäyttää Trump keksittyihin syihin vedoten.
  • Putin sanoo että Venäjä tekee kaikkensa ilmaston lämpenemisen hidastamiseksi, vaikka se ei kuulu maailman suurimpiin saastuttajiin.

Kyse oli jälleen suuresta mediasirkuksesta, jossa järjestäjien mukaan Putinilta voitiin kysyä aivan mistä tahansa aiheesta. Käytännössä tapahtuma on kuitenkin ainakin osittain käsikirjoitettu, ja Putin väisti taitavasti kaikkein kriittisimmät kysymykset.

Paikalle tilaisuuteen oli rekisteröitynyt tällä kertaa ennätyksellisesti vajaa kaksi tuhatta toimittajaa. Myös Yle seurasi tapahtumaa Moskovassa paikan päällä. Poimin kiinnostavimmat havainnot tilaisuudesta tänne.

Voit lukea alta käänteisessä järjestyksessä, millaisia asioita lehdistötilaisuudessa käsiteltiin. Yllä on myös koko tilaisuus videona englanniksi tulkattuna.

Lehdistötilaisuus

15:25 Putin lopettaa vuosittaisen lehdistötilaisuudensa noin neljän tunnin ja 20 minuutin jälkeen ja toivottaa hyvää uutta vuotta kaikille. Tilaisuus ei tuonut tällä kertaa suuria uutisia. Kiitoksia kaikille seuraamisesta, Erkka!

15:16 BBC:n venäjänkielinen palvelu kysyy vielä Putinin tyttäriksi julkisuudessa nimitetyistä Jekaterina Tihonovasta ja Marija Vorontsovasta. Toimittaja vaatii Putinia muiden maiden johtajien tapaan kertomaan perheestään ja tunnustamaan kahden aikuisen tyttärensä henkilöllisyyden julkisesti. Putin kiertää kysymyksen, eikä vastaa mitään perheestään. Putin ei tällä kertaa käytännössä kerro mitään yksityiselämästää, vaikka aiempina vuosina on paljastunut myös jotain tästä puolesta.

15:10 Putin alkaa vastata viimeisiin kysymyksiin. Hän haluaa puhua vielä eläkeläisistä. Moni toimittajasta on siirtynyt jo pois paikoiltaan lähemmäs Putinia.

15:00 Putinilta kysytään, millainen nainen voisi johtaa Venäjää. Kysymyksen esittänyt nainen alustaa sen niin, että venäläisnaiset tekevät kaikkensa, jotta miehet voivat tehdä politiikka. Putin sanoo, ettei sukupuoli vaikuta Venäjän johtamiseen vaan siihen vaaditaan kaikilta samoja ominaisuuksia. Toisaalta hän sanoo, että naisten rauhallisuus voi auttaa tehtävässä.

14:28 Nyt vuorossa BBC:n toimittaja, joka kysyy sekaantuuko Venäjä muiden maiden asioihin. Putin vastaa, että vain samalla tavalla kuin ulkomaat sekaantuvat Venäjän asioihin. Putin myös onnittelee Britannian pääministeri Boris Johnsonia vaalivoitosta, eikä näe, että Brexit vaikuttaa maiden väleihin.

14:20 Sitten Putinilta kysytään, mitä hänellä on jäänyt mieleen 20-vuoden ajalta, jolloin hän on ollut Venäjän johdossa. Pitääkö hän itseään historiallisena henkilönä? Kun Putin sanoo painokkaasti, että Venäjä on muuttunut paljon vuodesta 2000, vain pieni joukko ihmisiä taputtaa laiskasti. Putin sanoo Venäjän turvallisuuden ja maan talouden kehittyneen paljon. Lisäksi hän uskoo, että kaikki venäläiset ovat nyt ylpeitä Vmaan asevoimista, jotka ovat yhdet parhaimmat maailmassa.

14:02 Putin kertoo, että Venäjän odotetun eliniän kohoaminen liittyy ennen kaikkea alkoholin kulutuksen vähenemiseen. Sen takia hänen mielestään alkoholin myyntiä pitää rajoittaa kohtuullisesti, “mutta ei poliisitoimin”.

13:50 Putin on vastannut jo pian kolmen tunnin ajan kysymyksiin. Mitään isoja uutisia ei ole vielä tullut, vaan presidentti on tyytynyt lähinnä toistamaan jo aiemmin kertomia kantojaan.

Nyt Putin valitsee kysymyksen esittäjäksi toimittajan, jonka kyltissä lukee perheväkivalta. Venäjällä käsitellään parhaillaan ortodoksikirkon kritisoimaa lakialoitetta, jolla lähisuhdeväkivallasta voitaisiin tuomita helpommin. Putin tunnustaa, ettei tunne lakialoitetta kovin tarkkaan, eikä anna suoraa vastausta lain tarpeellisuudesta.

13:32 Turkkilainen toimittaja kysyy tilanteesta Pohjois-Afrikassa ja Libyassa toimivista venäläisistä palkkasotilaista. Putin kysyy aluksi ikään kuin vitsinä toimittajalta, uskooko hän kaiken sen mitä länsimaiset lehdet kirjoittavat ja kehottaa toimittajaa lukemaan, mitä niissä kirjoitetaan Turkista. Sitten hän kertoo, että Venäjällä on hyvät suhteet kaikkiin osapuoliin alueella, eikä vastaa sanallakaan venäläisistä palkkasotilaista.

13:23 Sitten kysytään EU:n Venäjälle määräämistä pakotteista. Putin toistaa aiemmin monesti kertomansa käsityksen siitä, että pakotteet vahingoittavat kaikkia, mutta Venäjän talous on pystynyt sopeutumaan tilanteeseen hyvin.

13:16 Meidän puolelle laajaa salia ei ole juuri annettu kysymyksiä. Nyt sali nauraa Venäjän alueelta tulleelle toimittajalle, joka esittää kysymyksiä toisensa perään, mutta kieltää, että takertuisi kysymysvuoroonsa. Putin kehottaa naista kunnioittamaan toimittajakollegoitaan. Aiemmin tilaisuudessa värikkäästi esiintyvistä toimittajista on tullut koko kansan julkkiksia, joita muistellaan ennen jokavuotista lehdistötilaisuutta.

13:11 Saksalaisen Spiegelin toimittaja kysyy Berliinissä tapahtuneesta tšetšeenimiehen murhasta, jonka vuoksi Saksa on karkottanut kaksi venäläistä diplomaattia. Putin toistaa aiemman sanomansa siitä, että kyse oli terroristista, joka on muun muassa osallistunut Moskovan metroon tehtyyn terrori-iskuun. Putinin mielestä niin tässä tapauksessa kuin muussakin terrorisminvastaisessa toiminnassa pitää tehdä kansainvälistä yhteistyötä.

12:55 Venäjän hallituksen sanomalehti kysyy Putinin mielipidettä europarlamentin ehdotukseen viettää totalitarismin vastaista päivää. Putin vastaa laajasti viitaten Neuvostoliiton historiaan ja sanoo, ettei natsi-Saksaa ja Neuvostoliittoa voi verrata millään tavalla toisiinsa. Putin sanoo, että Neuvostoliitto kirjoitti hyökkäämättömyyssopimuksen (Mololov-Ribbentrop) viimeisenä maana Saksan kanssa sen jälkeen, kun Ranska ja Britannia olivat jo neuvotelleet Adolf Hitlerin kanssa.

12:48 Kun Putinin lehdistötilaisuutta on kulunut kohta kaksi tuntia, niin toimittajat vaativat kysymyksiä yhä äänekkäämmin. Toimittajia kehotaan käyttäytymään rauhallisemmin. Useita aiheita on jo käsitelty, mutta esimerkiksi kesän demokratiaa vaativia mielenosoituksia ei ole puhuttu.

12:35 Putinin mukaan Venäjän poliittinen järjestelmä toimii. Hän ei halua tehdä suuria muutoksia maan perustuslakiin ja hänen mielestä maan poliittisessa kilpailussa kaikki on kunnossa. Putin sanoo, että maassa toimii 54 puoluetta ja niistä 12 on edustettuna federaatiotasolla. Todellisuudessa Venäjän duumassa on vain neljä puoluetta ja ne eivät käytännössä haasta lainkaan Putinin politiikkaa.

12:32 Putinilta kysytään uutissivusto Meduzan toimittajan Ivan Golunovin tapauksesta. Hänet yritettiin lavastaa kesällä huumerikoksesta, mutta suuren yhteiskunnallisen tuen vuoksi Golunov päästettiin vapaaksi ja tekaistut syytteet peruttiin. Toimittaja haluaa tietää, miksi tapauksen syyllisiä ei ole vieläkään rangaistu. Putin muistelee vastauksessaan omaa uraansa turvallisuuselimissä ja sanoo, että viittä Moskovassa toimivaa poliisia vastaan on nostettu asiasta oikeusjuttu.

12:25 Putinilta kysytään toisen maailmansodan päättymisen kunniaksi vietettävän voitonpäivän juhlinnasta: Aiotaanko Venäjän juhlallisuuksiin kutsua myös sotilaita entisistä neuvostotasavalloista? Putinin muistuttaa, että kaikki entiset neuvostotasavallat tuskin ottavat kutsua vastaan (viitannee ainakin Baltian maihin ja Ukrainaan) maidenvälisten kofliktien takia. Tämä tarkoittaa Putinin mukaan sitä, että nämä maat eivät kunnioita Neuvostoliiton urotyötä.

Ensi vuonna koittavan voitonpäivän 75-vuotisjuhla näkyy myös kaikille tapahtumaan rekisteröidyille toimittajille annetussa lahjassa.

Toimittajille jaettu lahjakalenteri.
Toimittajille jaettu lahjakalenteri.Erkka Mikkonen / Yle

12:18 Toimittaja kysyy Putinilta, mitä mieltä hän on Yhdysvaltain pakotteista Venäjää kohtaan ja presidentti Donald Trumpin virkarikossyytteestä. Putinin mielestä Trump halutaan syrjäyttää vedoten keksittyihin syihin. Yhdysvaltain kaasuputki Nord Stream 2:een liittyvät pakotteet Putin näkee vihamielisenä toimintana, johon Venäjä tulee vastaamaan vastatoimilla. Salissa annetaan aplodit Putinin vastaukselle.

12:08 Putinilta kysytään, pitäisikö vallankumousjohtaja Vladimir Leninin ruumis siirtää pois Moskovan Punaisella torilla sijaitsevasta mausoleumista, jossa hän on yhä näytillä. Putin huomauttaa, ettei Lenin ollut valtiollinen toimija vaan vallankumouksellinen. Putinin mielestä Leninin ruumiiseen ei pidä kuitenkaan koskea. Putin on aiemmin arvostellut Leninin toimien luoneen Venäjän valtion alle aikapommin.

12:01 Putin vastaa Ukrainan sodasta myös ukrainalaisen toimittajan kysymykseen. Hän toistaa vastauksessaan Venäjän väitteen, että Itä-Ukrainassa ei ole Venäjän armeijan joukkoja. “On vain itsepuolustusjoukot, jotka paikalliset ovat muodostaneet. Minulta usein kysytään, miten heillä on panssarivaunuja. Maailmassa on monia samantapaisia konflikteja. Mistä he ottavat sotatekniikkansa? Niiltä valtioilta, jotka tukevat heitä. Kummallakin puolella on palkkasotilaita, mutta ne eivät ole pääjoukko.”

11:44 Nyt Venäjän ykköskanavan toimittaja kysyy Putinin mielipidettä Ukrainan presidentistä Volodymyr Zelenskyistä, jonka Putin tapasi ensimmäistä kertaa jo Pariisissa. Putin ihmettelee Zelenskyin kokouksen jälkeen antamia kommentteja, joiden mukaan Minskin sopimusta voidaan muuttaa. Hän vaatii suoraa dialogia Ukrainan ja Venäjän tukemien niin kutsuttujen Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltojen välille. Putinin mukaan Normandia-ryhmän tulee jatkaa toimintaansa ja näkee, että asiassa voidaan saavuttaa myönteistä kehitystä, mitä osittainen tulitauko ja joukkujen vetäminen todistavat. Uutta Normandia-ryhmän kokousta ollaan suunnittelemassa huhtikuulle.

11:36 Nyt urheilukanavan toimittaja kysyy antidopingtoimisto Wadan päätöksestä sulkea Venäjän urheilu ulos muun muassa olympialaisista. Toimittaja sanoo, että eniten kärsivät syyttömät urheilijat. Mitä asialle pitää tehdä?

Putinin mukaan päätös on epäoikeudenmukainen ja terveen järjen vastainen. Putin ihmettelee, kuinka Wada voi kieltää Venäjän osallistumisen arvokisoihin uudestaan. Hänen mukaansa päätös on olympialaisen peruskirjan vastainen ja epäreilu, koska se rankaisee kaikkia urheilijoita kollektiivisesti. Putinin mukaan Venäjä tekee kaikkensa, että tilanteesta päästään eteenpäin. Hän toistaa myös jo aiemmin antamansa kommenttinsa, jonka mukaan päätös on poliittinen.

11:29 Putin vastaa kritiikkiin, jonka mukaan Venäjän talous pohjautuu pelkästään neuvostoaikaiseen infrastruktuuriin. Hän sanoo, ettei asia ole niin ja antaa esimerkin uusiutuvasta energiantuotannosta, jota on alettu kehittää Venäjällä. Vierailin syksyllä Etelä-Venäjällä, jossa Fortum rakentaa yhdessä venäläisen valtioyhtiö Rosnanon kanssa maan suurinta tuulivoimapuistoa.

11:25 Ihmiset yrittävät saada kaikin tavoin Putinin huomion, jotta voisivat esittää kysymyksensä. Moskovan alueelta tullut toimittaja Anna Sunitsa yrittää saada kysymysvuoron Putin-huivilla. Ainakin osa kysymyksistä on sovittu etukäteen.

Anna Sunitsa
Erkka Mikkonen / Yle

11:19 Sitten käsitellään Venäjän valtavaa jäteongelmaa, joka on noussut viime aikoina suureen julkisuuteen kaatopaikkoja vastustavien protestien vuoksi. Ylen Ulkolinja ohjelma julkaisi ongelmasta maanantaina laajan dokumentin, jonka TV-1 esittää tänään torstaina klo 22:00.

11:14 Ensimmäinen nauru ja aplodit kuuluvat salissa toisen kysymyksen aikana. Venäjän Kaukoidästä, Kamtšatkan niemimaalta tullut toimittaja kyselee miksi Putin ei ole käynyt siellä vierailulla ja liittyykö se siihen, että lentoliput ovat niin kalliit. Putin vitsailee, että hän saa lentolippuun alennusta.

11:11 Putin muistuttaa, että Venäjä ei kuulu maailman suurimpien saastuttajien joukkoon kuten Yhdysvallat, Kiina ja EU. Venäjä ratifioi vihdoin syksyllä Pariisin ilmastosopimuksen. Putin kertoo, että Venäjällä ilmasto lämpenee nopeammin, kuin maailmassa keskimäärin. Aiemmin Venäjän johto on suhtautunut skeptisesti ilmastonmuutokseen ja sanonut, että se voi hyödyttää maata. Nyt Putin kuitenkin sanoo, että Venäjä tekee kaikkensa, että ilmaston lämpenemistä voitaisiin hidastaa.

11:08 Ensimmäinen kysymys tulee radio Majakin toimittajalta. Hän kysyy liittyen ilmastonmuutokseen myös siksi, että Moskovassa on ollut poikkeuksellisen leuto talvi.

11:07 Putin astelee paikalle ja tapahtuma voi alkaa. Hän sanoo, että tulee kertomaan mitä vuoden aikana on tehty ja mitä on jäänyt tekemättä – ja miksi.

11:06 Putinin lehdistösihteeri Dmitri Peskov toivotti juuri tervetulleeksi toimittajat ja dramaattinen musiikki alkoi soida.

11:05 Putin tulee käsittelemään useilla tv-kanavilla suorana lähetettävässä tapahtumassa etenkin Venäjän sisäisiä asioita, mutta tapana on sivuuta myös kansainvälisiä aiheita. Tällä kertaa ajankohtaisia asioita on muun muassa Ukrainan ja Syyrian tilanne sekä maailman antidopingtoimiston WADA:n päästös sulkea venäläisurheilijat pois kansainvälisistä kisoista.

10:59 Turvatarkastukset tapahtumapaikalle olivat massiiviset. Paikalle on ennakkotietojen mukaan rekisteröitynyt 1895 toimittajaa, mikä on ennätysmäärä.

10:45 Olen saapunut Moskovan keskustassa sijaitsevaan World Trade Centeriin, jossa tilaisuus alkaa noin 15 minuutin kuluttua. Sali on täynnä toimittajia, joista suurin osa tullut paikalle ympäri Venäjää.