Poliisi on selvittänyt laajan huume- ja dopingaineiden salakuljetus- ja levitysvyyhdin – Kahden suomalaismiehen epäillään johtaneen toimintaa Espanjasta

Pääepäiltyjen lisäksi muitakin epäiltyjä on vangittuina, poliisi kertoo.

huumeet
Poliisin takavarikoima kassi, jossa käteistä rahaa.
Poliisin Helsinki-Vantaan lentokentältä takavarikoima kassi, joka sisälsi yli 60 000 euroa käteistä rahaa. Rahat oli esitutkinnan mukaan tarkoitus kuljettaa Espanjaan.Poliisi

Helsingin, Sisä-Suomen ja Hämeen poliisilaitokset sekä Keskusrikospoliisi ovat selvittäneet laajan huumaus-, doping- ja lääkeaineiden maahantuontia ja myyntiä koskevan rikoskokonaisuuden, poliisi kertoo.

Pääepäiltyinä on poliisin mukaan kaksi suomalaista miestä. Heidän epäillään johtaneen organisaation toimintaa Espanjasta. Pääepäillyt ovat vangittuina, ja heidän lisäkseen vangittuina on ollut ja on edelleen myös useita muita epäiltyjä.

– Poliisi epäilee organisaation salakuljettaneen Suomeen erittäin suuria määriä huumausaineita, huumausaineiksi luokiteltavia lääkeaineita, lääkeaineita ja dopingaineita. Kaikkiaan esitutkinnassa on ollut kymmeniä epäiltyjä Suomessa ja ulkomailla. Epäillyistä lähes kaikki ovat Suomen kansalaisia, sanoo yksi tutkinnanjohtajista, rikoskomisario Jari Nikonen Helsingin poliisilaitokselta tiedotteessa.

Rikoshyöty noin neljä miljoonaa euroa

Rikollisorganisaation epäillään aloittaneen dopingaineiden maahantuonnin ja levityksen vuonna 2016, ja toiminta on laajentunut vuonna 2018 huumausaineiden ja huumausaineiksi luokiteltavien lääkeaineiden maahantuontiin sekä levitykseen pääkaupunkiseudulla ja Pirkanmaalla.

Huumausaineet on poliisin mukaan salakuljetettu Suomeen pääosin Alankomaista muun muassa rekkojen lähetyksiin piilotettuina. Dopingaineita epäillään lähetetyn Suomeen pääosin rahtilähetyksinä.

Suomeen epäillään salakuljetetun muun muassa yli 200 kilogrammaa amfetamiinia, 15 kilogrammaa kokaiinia, yli 100 000 ekstaasitabletteja, kaksi kilogrammaa kristallia, yli 30 kilogrammaa MDMA:ta, yli 20 000 LSD-lappua, noin kaksi miljoonaa huumausaineeksi luokiteltua lääkepilleriä ja 60 kilogrammaa hasista, poliisi kertoo.

Huumausaineita on levitetty sekä katukauppaan että salatussa verkossa toimivien kauppapaikkojen kuten Silkkitieksi kutsutun kauppapaikan kautta, poliisi kertoo. Arvioitu rikoshyöty koko laajassa rikoskokonaisuudessa on noin neljä miljoonaa euroa.

Kaksi rikosvyyhtiä osoittautui yhdeksi isoksi kokonaisuudeksi

Tutkintahaaroja on kaksi. Vuonna 2018 alkaneessa kokonaisuudessa on tutkittu erityisesti huumausaineiden ja dopingaineiden myyntiä Tampereen seudulla ja osin pääkaupunkiseudulla. Esitutkinnan mukaan huumeiden levittäminen on perustunut kasvokkain myyntiin.

Tänä vuonna alkaneessa esitutkinnassa on kyse huumaus- ja lääkeaineiden myynnistä verkossa. Yhteistyötä on tehty myös Espanjan poliisin kanssa, poliisi kertoo.

Tutkintakokonaisuudessa on yhteensä yli 60 epäiltyä ja tutkintavankeina on edelleen noin 20 epäiltyä, poliisi kertoo.

Rikoskokonaisuutta on tutkittu muun muassa useina törkeinä huumausainerikoksina ja törkeinä dopingainerikoksina.

Vyyhtiä on tutkittu ensin kahtena laajana rikoskokonaisuutena. Samojen pääepäiltyjen kautta tutkinnat ovat paljastuneet yhdeksi kokonaisuudeksi, poliisi kertoo.

Esitutkinta tapauksessa on poliisin mukaan loppusuoralla ja jutut siirtyvät joulukuussa syyteharkintaan.