Tuntematonta pikkupoikaa Citymarketissa puukottaneella on aiempaa rikoshistoriaa – äärimmäisen harvinainen tapaus

Uhrit ja epäilty eivät poliisin mukaan tunteneet toisiaan. Epäilty vangittiin torstaina Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

puukotus
Citymarket Turtola
Alle 10-vuotiaan pojan ja hänen isänsä päälle käytiin teräaseella keskiviikkona Tampereella. Marko Melto / Yle

Alle kymmenvuotiasta lasta Tampereella Citymarketissa puukottaneella on aiempaa rikoshistoriaa. Ennen eilistä tekoa häntä ei ole kuitenkaan epäilty henkirikoksen yrittämisestä.

Vuonna 1990 syntynyttä tamperelaista miestä epäillään tapon yrityksestä. Mies vangittiin torstaina iltapäivällä Pirkanmaan käräjäoikeudessa todennäköisin syin epäiltynä tapon yrityksestä ja pahoinpitelystä. Syyte täytyy nostaa 1.8.2020 mennessä.

Poliisi on jututtanut epäiltyä, mutta hän ei ole kertonut poliisille puukotukseen liittyvistä tapahtumista.

Mies yritti keskiviikkona lyödä kaksi kertaa alle 10-vuotiasta poikaa ylävartaloon Turtolan Citymarketissa. Pojan isän onnistui estää toinen isku.

Yhdessä paikalle tulleen miehen kanssa hyökkääjä saatiin luopumaan teräaseesta, ja hänet saatiin pidettyä aloillaan poliisin saapumiseen. Epäillyllä ei ole ulkomaalaista taustaa.

Poika säästyi vammoitta, mutta hänen yllään ollut talvitakki vaurioitui käyttökelvottomaksi. Pojan isä sai lieviä vammoja teräaseesta. Uhrit ja epäilty eivät poliisin mukaan tunteneet toisiaan.

Aiempi tuomio alentuneesti syyntakeisena

Tapon yrityksestä epäilty on aiemmin tuomittu virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Viime vuonna hänet tuomittiin alentuneesti syyntakeisena 60 päiväsakkoon, mistä kertyi maksettavaa 360 euroa.

Tuomion mukaan poliisipartio oli mennyt miehen asunnolle suorittamaan virkatehtävää. Mies ei noudattanut poliisimiesten käskyä, hän löi nyrkillä toista poliisia kasvoihin ja yritti tavoitella toisen virka-asetta.

Uhkaavan ja väkivaltaisen käyttäytymisen johdosta poliisimiehet joutuivat käyttämään etälamautinta ja lopulta raudoittamaan miehen.

Lisäksi miehellä on vuosilta 2008–2010 neljä kappaletta lähestymiskieltoasioita.

Hyvin harvinaista

Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin yliopistotutkija Martti Lehti sanoo, että tapaus on hyvin harvinainen. Tuntematon hyökkää harvoin lapsen päälle.

– Lapsiin kohdistuva väkivalta on hyvin harvinaista Suomessa.

Lehden tietojen mukaan tällä vuosikymmenellä ei ole Suomessa ollut yhtään tapausta, jossa tuntematon olisi surmannut lapsen. Suomessa surmataan vuosittain 1-2 lasta, yleensä surmaaja on oma vanhempi.

Henkirikosten määrä on pudonnut Suomessa 2010-luvulla lähes puoleen.

Lue lisää:

Poliisi: Tampereen tapon yrityksen uhri ja epäilty eivät tunteneet toisiaan – Mies yritti puukottaa pikkupoikaa Citymarketissa