Pääministeri Marin selitti eduskunnalle ”eikö teitä hävetä”-kommenttiaan ja jatkoi kokoomuksen arvostelemista

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi pitävänsä Marinin kokoomuksesta antamaa kuvaa tyylittömänä.

Kyselytunti (Eduskunta)
Pääministeri Sanna Marin puhuu eduskunnan suullisella kyselytunnilla 19. joulukuuta.
Pääministeri Sanna Marin sanaili kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon kanssa kyselytunnilla. Kyselytunnin jälkeen kansanedustajat jatkoivat budjetin käsittelyä. Kuvaa klikkaamalla voit katsoa tallenteen täysistunnosta.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) joutui selittelemään eduskunnan kyselytunnilla torstaina häpeämiskommenttiaan tiistain al-Hol-välikymyskeskustelussa.

Marinin on tulkittu arvostelleen keskustelussa etenkin kokoomuksen oikeusvaltiokäsitystä ja yhteistyötä perussuomalaisten kanssa kysymällä puolueelta, että ”eikö teitä hävetä”. Kokoomuslaiset ovat pitäneet Marinin piikkiä ja vastausta ala-arvoisena.

Nyt-liikkeettä edustava, ex-kokoomuslainen kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo sanoi, että kaikkien puoleiden kanssa pitäisi pystyä tekemään yhteistyötä. Harkimon mukaan ainoa, jonka pitäisi hävetä, on ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), joka ei vastannut välikysymyskeskustelussa kaikkiin kysymyksiin.

Harkimo kysyi Marinilta, että mitkä ovat hänen mielestään ne kriteerit, joiden mukaan puolueet voivat tehdä yhteistyötä.

Marin vastasi ensin huomauttamalla, että Haavisto kyllä vastasi välikysymyskeskustelussa kansanedustajien kysymyksiin ja vielä yömyöhään saakka.

Marin sanoi, että hän ei viitannut häpeämiskommentillaan siihen, onko oppositiolla mahdollisuus tehdä välikysymystä vai ei.

Pääministeri kertoi tarkoittaneensa kommentillaan sitä, että hän pitää erittäin harmillisena ja valitettavana, että ”perinteinen sivistyspuolue” kokoomus on todennut puheenjohtajansa suulla, että al-Holin lapsia ei saisi auttaa, jos se tarkoittaisi heidän äitiensä auttamista.

Tällä Marin viittasi kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon tiistaina Demokraatille (siirryt toiseen palveluun) antamaan haastatteluun aiheesta.

Marin kertoi viitanneensa kommentillaan myös siihen, että kokoomuksen riveistä kyseenalaistettiin välikysymyskeskustelussa vallan kolmijako-oppi, jonka mukaan hallitus ja eduskunta vastaavat politiikan tekemisestä, mutta ei yksilöitä koskevista päätöksistä.

– Olen pahoillani siitä, että kokoomus on lähtenyt tälle tielle, Marin päivitteli.

Orpo: Lapsia pitää auttaa

Orpo puolustautui vastaamalla Marinille, että kokoomus on ollut alusta alkaen sitä mieltä, että al-Holin lapsia pitää auttaa.

– Oikeasti iloitsemme siitä, että kaksi pientä lasta on matkalla kotimaahan, se on erinomaista, sanoi Orpo viitaten tietoon siitä, että kahta suomalaista orpolasta ollaan kotiuttamassa leiriltä.

Orpo muistutti, että kokoomus oli jo viime keväänä tekemässä hallituksessa päätöstä, että al-Holin lapsia autetaan, mutta leirin aikuisia ei.

– Jos on niin, että aikuinen ei halua luovuttaa lastaan, pitää jatkaa neuvotteluja paikallisten kanssa ja miettiä voiko tehdä huostaanoton, Orpo selvitti.

Orpo sanoi vielä lopuksi pitävänsä Marinin kokoomuksesta antamaa kuvaa tyylittömänä.

Marin muistutti Orpoa vielä lehtihaastattelusta, jonka mukaan kokoomus olisi valmis jättämään leirin lapset ”kauheisiin oloihin”, jotta heidän vanhempiaan ei tultaisi missään tapauksessa autetuiksi.

– Tämä on mielestäni järkyttävää ja se on teidän sanomanne siinä haastattelussa. Toivon, että olette tulleet nyt toisiin aatoksiin, Marin totesi.