1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työehtosopimukset

Palkkakierroksen avaava vientiteollisuuden sopimus sai lisäaikaa – Teollisuusliiton Aalto: "Itse en ainakaan ole keskustellut uusista lakoista"

Teknologiateollisuuden Minna Helle ei ole varma, että uusi sopimus syntyisi lähipäivinä.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala kertoi vientiteollisuuden sopimusneuvottelutilanteesta valtakunnansovittelijan toimistolla keskiviikkona.
Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala antoi torstaina lisäaikaa teknologiateollisuuden työntekijöiden palkkakiistan ratkaisuun. Sovittelu jatkuu perjantaina.

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välinen tes-riidan sovittelu sai valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalalta lisäaikaa. Piekkalan mukaan asiaan palataan huomenna.

– Ihan tarkkaa kellonaikaa ei huomisen tapaamiselle ole lyöty lukkoon, katsotaan nyt miten paljon lisäaikaa tarvitaan, Piekkala kommentoi.

– Toivon, että ratkaisu saadaan aikaan huomenna, hän lisää.

Sekä Teollisuusliitto että Teknologiateollisuus sanovat haluavansa ratkaisun syntyvän mahdollisimman pian. Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle ei kuitenkaan usko, että sopua saadaan aikaan lähipäivinä.

– Pyrimme nyt kääntämään kaikki kivet, mutta emme voi kuitenkaan luvata, että ratkaisu lähipäivinä syntyisi, Helle totesi median edustajille valtakunnansovittelijan toimistolta poistuessaan.

Työntekijäpuolta edustavan Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ei ottanut kantaa toimittajan kysyessä, kuinka kaukana sopimuksen aikaansaaminen on.

Aallolta kysyttiin myös julkisuudessa olleesta yleislakon mahdollisuudesta. Hän vastasi hieman huvittuneen oloiseen sävyyn, ettei ainakaan itse ole henkilökohtaisesti lakkoaikeista keskustellut kenenkään kanssa.

– Olen nähnyt julkisuudessa väitteet lisälakoista, mutta itse en ole tällaisissa keskusteluissa ollut mukana, Aalto toteaa.

Kyseessä on toinen sovintoesitys kiistassa. Ensimmäisen palkansaajapuoli torjui joulukuun alussa. Piekkalan esityksessä palkat olisivat nousseet kahdessa vuodessa yhteensä noin 1,6 prosenttia.

Teollisuusliiton Riku Aallon mukaan kyse olisi ollut "minikorotuksista", joita ei voi hyväksyä. Palkansaajat viittaavat verrokkimaiden palkankorotustasoon, joka on heidän mukaansa useita prosenttiyksikköjä korkeampi.

Voiko kiky-tunneista luopuminen painaa korotuksia?

Koko palkkakierroksen vaikeimmaksi kysymykseksi on noussut kilpailukykysopimuksessa mukana olleet 24 palkatonta lisätyötuntia, jotka työnantajat haluavat pysyviksi.

Teknologiateollisuudessa kiky-kysymys poikkeaa kaiken lisäksi muista neuvottelupöydistä, koska tunnit kirjattiin aikanaan erilliseen lisäpöytäkirjaan, jonka Teollisuusliitto on irtisanonut.

Myös työnantaja on tässä pöydässä taipunut luopumaan kiky-tunneista sillä ehdolla, että palkankorotukset jäävät vastaavasti matalammiksi. Palkansaajat eivät suostu laskemaan kiky-tunneille mitään palkankorotuksia alentavaa hintaa.

Teknologiateollisuuden sopimuksesta haetaan päänavaajaa, joka osoittaisi suuntaa myös muiden alojen palkankorotusvaralle.

Teollisuusliitto neuvottelee usealla sopimusalalla ja on jo vauhdittanut neuvotteluja kolmen päivän lakolla. Mekaanisessa metsäteollisuudessa on nähty myös kuusi päivää kestänyt työsulku.

Vaikka sopu syntyisi, palkkakierros on vaikea

Vaikka teknologiateollisuuden uudesta työehtosopimuksesta päästäisiin sopuun, liittokierroksen hankaluudet jatkuvat.

Teollisuusliiton mukaan kiky-tunnit eivät voi jäädä muillekaan vientialoille. Niistä halutaan eroon koko palkansaajaleirissä. Työnantajan mielestä kiky-tunneista on pidettävä kiinni, jotta Suomen kilpailukyky ei kärsi.

Lisäksi hoitajaliitot ja julkisen sektorin liitot vaativat avaussopimusta suurempia palkankorotuksia. Kunta-alan palkkaneuvottelut alkavat tammikuun puolivälissä.

Lue lisäksi:

Analyysi: Työmarkkinaneuvotteluihin voi olla jatkossa vaikeaa löytää päänavaajaa – ”Mitä jos Tehy menisi ja avaisi kierroksen?”