Oulun seksuaalirikosvyyhdin ensimmäinen hovioikeustuomio: korvauksia alennettiin, muuten tuomio pysyi ennallaan

Kolmen vuoden vankeustuomio törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä pysyi ennallaan Rovaniemen hovioikeudessa.

Oulun seksuaalirikokset
Osman Humadin Rovaniemen hovioikeuden käsittelyssä 18.11.2019.
Oulun seksuaalirikosvyyhdin ensimmäinen käsittely alkoi hoviokeudessa 18. marraskuuta. Arkistokuva.Vesa Vaarama / Yle

Oulun seksuaalirikosvyyhdin ensimmäinen hovioikeustuomio on annettu. Ensimmäisenä käsiteltiin Osman Humadin tapaus.

Rovaniemen hovioikeus piti ennallaan Humadille langetetun kolmen vuoden vankeustuomion. Rangaistusseuraamuksien osalta hovioikeus alensi asianomistajalle kivusta ja särystä maksettavaksi tuomittua korvausta 1 500 euroon. Käräjäoikeuden tuomiossa summa oli 2 000 euroa.

Käräjäoikeus tuomitsi Humadin kesäkuussa kolmen vuoden vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja lapsen houkuttelusta seksuaalisiin tarkoituksiin.

Humad valitti tuomiosta hovioikeuteen ja on koko ajan kiistänyt tekonsa. Uhri ja syyttäjä eivät valittaneet käräjäoikeuden tuomiosta hoviin. Uhrin asianajaja Jani Vuoti kertoi tuomion jälkeen, että he olivat tyytyväisiä käräjäoikeuden tuomioon.

Humad ja uhri olivat tutustuneet Facebookissa miehen ottaessa yhteyttä uhriin. He olivat pitäneet yhteyttä Messenger- ja Snapchat -palvelujen välityksellä.

Oikeus piti rikosta kokonaisuutena arvostellen törkeänä, koska asianosaisten välinen ikäero on suuri. Tekijä on ollut tekohetkillä 22–23-vuotias. Uhri oli tapahtumien aikaan 13-vuotias.

Teot tapahtuivat kesäkuun ja lokakuun 2018 välisenä aikana yksityisasunnossa.

Kaikki kahdeksan seksuaalirikoksista käräjäoikeudessa tuomittua vastaajaa valittivat käräjäoikeuden antamista ratkaisuista hovioikeuteen, tosin yksi perui valituksen myöhemmin.

Lue lisää: Oulun poikkeuksellisen seksuaalirikosvyyhdin hovioikeuskäsittelyt alkavat tänään – seitsemän tekijää valitti hoviin, uhri ei

Oulun seksuaalirikosvyyhdissä kolmas tuomio: kolme vuotta vankeutta 13-vuotiaan lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä