Analyysi: Jeremy Corbyn tarjoili Boris Johnsonille voiton tarjottimella – kolme syytä Britannian työväenpuolueen historialliseen rökäletappioon

Työväenpuolueen tulos oli vaaleissa huonoin sitten vuoden 1935. Historiallisen mittaluokan tappioon oli kolme pääsyytä, arvioi vaalikampanjaa seurannut toimittaja Pasi Myöhänen.

Työväenpuolue (UK)
Kuvassa Jeremy Corbyn molemmat kädet ylhäällä ja katse ylöspäin suunnattuna.
Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn kurkotti taivaisiin julkistaessaan vaaliohjelman Birminghamissa 21. marraskuuta 2019. Neil Hall / EPA

Britannian pääministerin Boris Johnsonin voitto viime viikon vaaleissa oli kiistaton. Sen avaimet löytyivät kuitenkin vähintään yhtäläisesti maan toisen pääpuolueen heikkoudesta kuin konservatiivien vahvuudesta.

Työväenpuolueen parlamenttiin saama edustajamäärä oli pienin sitten vuoden 1935. Koko maan äänisaaliita vertailtaessa konservatiivien kannatus nousi vain hitusen samalla kun työväenpuolueen kannatus romahti.

Historialliseen rökäletappioon johtivat nämä kolme syytä:

1. Työväenpuolueen brexit-linja oli kohtalokkaan sekava

Äänestäjien oli vaikea saada selkoa työväenpuolueen monimutkaisesta brexit-viestistä. Tämä oli puolueelle myrkkyä vaaleissa, jotka käytiin pitkälti EU-eron ympärillä.

Puolue lupasi vaalien alla uuden kansanäänestyksen EU:sta, mutta johtaja Jeremy Corbyn itse sanoi pysyvänsä kysymyksessä neutraalina.

Lopputulos oli se, että työväenpuolue menetti äänestäjiä niin EU-myönteisillä kuin brexitiä kannattavilla alueilla. Eromielisillä alueilla puolueen tappiot olivat suurempia, joten vahvempi EU-myönteisyys olisi todennäköisesti pahentanut tappioita entisestään.

Vaalien alla ei kuitenkaan enää ollut paljoa tehtävissä.

Brexit repi työväenpuolueen kannattajakunnan kahtia jo EU-jäsenyysäänestyksessä vuonna 2016.

Britannia voisi olla täysin toisenlaisessa tilanteessa, jos työväenpuolue olisi tuolloin saanut jälkiteollisten pohjoisten ydinalueidensa äänestäjät EU-jäsenyyden taakse.

Tehtävä olisi ollut haastava kenelle tahansa. Elinikäinen EU-skeptikko Jeremy Corbyn kampanjoi kuitenkin jäsenyyden puolesta niin haluttomasti, että hän näytti ajoittain olevan brexit-leirin riveissä.

EU-erosta päätettiin niin pienellä marginaalilla, että ponnekkaampi EU:n puolustaja työväenpuolueen johdossa olisi hyvinkin voinut kääntää vaa'an jäsenyyden jatkamisen kannalle.

2. Jeremy Corbynia pelättiin

Jeremy Corbyn on päällisin puolin hieman kauhtuneen oloinen, jopa tylsän laimealta vaikuttava mies. Mutta suuri osa briteistä näkee hänet vasemmistoradikaalina, joka valtaan päästessään ajaisi Britannian kaaokseen.

Corbyn on kutsunut EU:n terroristijärjestöksi luokitteleman Hamasin edustajia ystävikseen ja ottanut selkeästi kantaa Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n puolesta Pohjois-Irlannin levottomuuksien aikana. Varomattomat lausahdukset on nostettu asiayhteyksistään. Ne ovat alkaneet elää omaa elämäänsä etenkin Britannian vaikutusvaltaisessa oikeistolehdistössä.

Corbyniä ei auttanut myöskään se, että hän kiitteli julkisesti presidentti Hugo Chávezia tämän palveluksista Venezuelalle tilanteessa, jossa talouskaaoksessa rypevän maan ongelmat alkoivat olla päivänselviä.

Britannian työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn median piirittämänä lähtiessään kotoaan tappion jälkeen 13. joulukuuta.
Media piiritti Jeremy Corbynin Lontoossa vaalitappion jälkeen 13. joulukuuta 2019. Facundo Arrizabalaga / EPA

Corbynin hallitus olisi tuonut Britannialle äkkikäännöksen vasemmalle, vaikka vaaliohjelma ei ollut sellainen raju sosialistinen vallankumous, jollaiseksi vastustajat sen kuvasivat.

Arvostettu Institute for Fiscal Studies -tutkimuslaitos lyttäsi niin työväenpuolueen kuin konservatiivien taloussuunnitelmat epärealistisina.

Jeremy Corbynin imagon vuoksi monet kuitenkin näkivät hänet jopa brexitiä suurempana epävarmuustekijänä.

3. Työväenluokka vierasti työväenpuolueen ohjelmaa

Jos puolueen nimi on työväenpuolue, sen pitäisi tietenkin vedota työväenluokkaisiin äänestäjiin.

Labourille oli valtava isku se, että se menetti parlamenttivaaleissa lukuisia pohjoisen Englannin entisiä tehdasalueita – vaalipiirejä, joita puolue oli tottunut pitämään voittamattomina linnakkeina.

Voi olla, että työväenpuolueen vaaliohjelma vieraannutti ainakin sen väestönosan, jota Britanniassa kutsutaan "eteenpäin pyrkiväksi" työväenluokaksi. Se on ryhmä, joita tuet ja julkisen sektorin paisuttaminen eivät kiinnosta. He haluavat ennen kaikkea töitä ja mahdollisuuden vaurastua työllään.

Puolue korosti korottavansa vain suurituloisimpien ja yritysten veroja, mutta vaaliohjelma saattoi herättää pelkoja työmahdollisuuksien kaventumisesta.

Vaalit vahvistivat politiikan asiantuntijoiden vallitsevaa käsitystä siitä, että modernissa Britanniassa työväenpuolue voi voittaa vaalit vain keskustalaisella politiikalla.

Työväenpuolue ryhtyy nyt etsimään uutta suuntaansa. Nopeasta käännöksestä kohti keskustaa ei ole takeita, sillä puolueen jäsenistö on paisunut innokkaiden Corbynin tukijoiden ansiosta.

Erostaan ilmoittanut Jeremy Corbyn sanoi tappion jälkeen, että paljon puhuttua "corbynismia" ei ole koskaan ollutkaan, mutta sosialismi elää.

Lue myös:

Pääministeri Boris Johnsonin hallitusohjelma kuultiin kuningatar Elisabetin kertomana: Hallituksen pääasia on EU-ero

Sturgeon: Skotlanti harkitsee "kaikkia järkeviä vaihtoehtoja", jos Britannian hallitus yrittää estää itsenäisyysäänestyksen

Britannian työväenpuolue pyysi anteeksi vaalitappiota ja alkoi etsiä uutta johtajaa – Boris Johnson kiirehtii brexitiä

Britannian brexit-tuska ei ole lähelläkään loppuaan, vaan nyt alkaa todellinen vääntö – nämä asiat kiusaavat Boris Johnsonia seuraavaksi

Britannian vaalit: Konservatiivit suurvoittoon, ero EU:sta toteumassa tammikuun lopussa – Lue 100 ja 300 sanan tiivistelmä