Hyppää sisältöön

EU-tuomioistuimen mukaan vangitun katalaanijohtajan Oriol Junquerasin saatava ottaa paikkansa EU-parlamentissa

Katalonian separatistit vaativat nyt Espanjaa mitätöimään Junquerasin vankeustuomion.

EU-tuomioistuimen tulkinnan mukaan Katalonian separatistijohtajan Oriol junquerasin immuniteetti alkoi heti valituksi tulemisen jälkeen. Kuva: Kietzmann Bjorn / AOP

EU-tuomioistuin on päättänyt, että Katalonian separatistijohtajan Oriol Junquerasin on saatava ottaa paikkansa EU-parlamentissa.

Tuomioistuimen mukaan Euroopan parlamenttiin valitun henkilön parlamentaarinen koskemattomuus alkaa heti kun henkilö on tullut vaalissa valituksi.

Katalonian itsehallintoalueen varajohtaja Oriol Junqueras on ollut vangittuna marraskuusta 2017 lähtien. Hänet tuomittiin 13 vuodeksi vankeuteen kapinan lietsomisesta ja julkisten varojen väärinkäytöstä.

Junqueras sai toukokuun EU-parlamenttivaaleissa yli mlijoona ääntä, mutta ei ole voinut ottaa paikkaansa parlamentissa, koska ei ole vannonut Espanjassa valaa. Espanjan korkein oikeus kielsi Junquerasilta valan vannomisen heti valinnan jälkeen kesäkuussa.

Katalonian separatistipuolue ERC vaatii nyt Espanjaa mitätöimään Junquerasin aiemman tuomion.

Katalonian alueen korkein oikeus puolestaan antoi katalaanijohtaja Quim Torralle puolentoista vuoden porttikiellon julkisiin virkoihin ja asemiin. Tuomio tuli tottelemattomuudesta.

Katalonian aluehallituksen johtaja Torra sanoi tuoreeltaan valittavansa tuomiosta. Torra myös sanoi, ettei hän enää luota Espanjan oikeuslaitokseen.

.
.