1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. väkivalta

Työ lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden auttamiseksi jatkuu Keski-Pohjanmaalla, ja tarve onkin suuri – "Pinnan alla on paljon väkivaltaa"

Ensi- ja turvakoti olisi halunnut laajentaa matalan kynnyksen väkivaltatyötä, mutta vielä siihen ei saatu paukkuja.

Kuva: AOP

Pari vuotta sitten aloitettu työ väkivaltaa kokeneiden ja sitä tehneiden avuksi jatkuu myös ensi vuonna Keski-Pohjanmaalla. Kokkolan ensi- ja turvakoti saa valtion rahoitusta sen lisäksi päihdeäitien avopalveluihin ja perheiden tukemiseen.

Väkivaltaa kokeneet löysivät Väkevä-hankkeen heti alusta saakka ja työtä riittää.

Väkivallan uhrit löysivät nopeasti matalan kynnyksen palvelun Keski-Pohjanmaalla – avuntarve yllätti

Kynnys on saatu pidettyä matalana. Työntekijät liikkuvat ympäri Keski-Pohjanmaata ja asiakkaita on todella paljon: sekä väkivaltaa kokeneita että tekijöitä, sanoo ensi- ja turvakodin toiminnanjohtaja Marita Loukiainen.

– Tehdään paljon, yksilöiden ja perheiden kanssa väkivaltatyötä. Niiden kanssa, jotka ovat kokeneet tai nähneet perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa.

Laajentaminen toiveissa

Yhdistys on huolissaan Keski-Pohjanmaan tilanteesta.

– Pinnan alla on paljon väkivaltaongelmaa ja uhriutumista, sanoo Marita Loukiainen.

Ensi- ja turvakotiyhdistys haki avopalveluihinsa noin 900 000 euroa ja on saamassa runsaat 600 000. Tuolla summalla voidaan taata nykyinen toiminta, mutta laajentaminen saa vielä odottaa.

Turvakoti haki rahaa kahta lisätyöntekijän palkkaamiseen. He tekisivät myös ennaltaehkäisevää työtä esimerkiksi nuorten parissa.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA haluaa kuitenkin yleensä seurata pidempään hankkeiden vaikuttavuutta ennen kuin kasvattaa avustuspottia.

Ensi- ja turvakoti on satsanut viime vuosina palvelu avopalveluihin on satsattu viime aikoina paljon. Kriisi- ja väkivaltatyöyksikön lisäksi on tarjottu lapsiperheille vanhemmuuden tukea pari vuotta. Jo pidempään yhdistyksellä on ollut päihdeongelmasta kärsiville perheille avopalveluyksikkö, ja senkin toiminta jatkuu nykyisellään.

STEAn avustuksia (siirryt toiseen palveluun) saavat myös esimerkiksi mielenterveysomaisten tukiyhdistys Finfami ja Siltaa Kokkolassa pyörittävä Kosti. Katso kaikki alueelle tulleet avustukset täältä (siirryt toiseen palveluun).