1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (EKSOTE)

Terveysaseman ja vuodeosaston toiminta saattaakin jatkua Imatran Honkaharjussa

Reilu vuosi sitten Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri suunnitteli Honkaharjusta luopumista.

Eksote on ollut Attendon vuokralaisena Honkaharjun sairaalassa keväästä 2018 lähtien. Kuva: YLE Etelä-Karjala

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote harkitsee terveysaseman toiminnan jatkamista Imatran Honkaharjussa.

Eksote on Honkaharjun sairaalassa Attendon vuokralaisena.

Sekä Eksoten että Attendon mukaan Honkaharjun tilat ovat hyvässä kunnossa ja käytännölliset. Esimerkiksi vastaanottotilat on hiljattain remontoitu.

Eksoten toimitusjohtaja Timo Saksela ihmettelee, miksi Honkaharjun sairaalasta pitäisi luopua. Hänestä järkevintä olisi jatkaa Attendon vuokralaisena, sillä tilat ovat hyvässä kunnossa.

– Uudesta paikasta ei syksyn aikana ole ollut puhetta, sanoo heinä-elokuusta lähtien Eksotea johtanut Saksela.

Vielä reilu vuosi sitten Eksote oli luopumassa Honkaharjusta, ja Imatralle suunniteltiin uutta sote-keskusta Imatrankoskelle. Honkaharjun vuodeosasto olisi siirretty Etelä-Karjalan keskussairaalaan Lappeenrantaan.

Vuodeosastojen tarvetta selvitetään parhaillaan

Eksoten terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja Tuula Karhula sanoo, että nykyiset palvelut – vuodeosasto mukaan lukien – voisivat jatkaa Honkaharjussa.

Karhulan mukaan Honkaharju on tilojensa puolesta hyvässä kunnossa. Ainoastaan vuodeosastolle tarvittaisiin huonekohtaisia vessoja.

– Selvitämme parhaillaan vuodeosastopaikkojen tarvetta. Varmaa on ainoastaan se, että Armilan toiminnot Lappeenrannassa siirtyvät vuonna 2023 keskussairaalaan, sanoo Karhula.

Attendo halukas pidentämään vuokrasopimusta

Attendon toimitusjohtaja Pertti Karjalainen toivoo, että yhteistyö Eksoten kanssa jatkuisi. Hänen mukaansa Honkaharju on tilojensa puolesta toimiva, hyvässä kunnossa ja kohtuuhintainen.

– Attendo on varautunut maksamaan vuodeosaston wc-tilojen remontin. Se maksaa puolesta miljoonasta miljoonaan riippuen siitä, mitä muuta samalla tehdään, sanoo Karjalainen.

Eksotella on Attendon kanssa toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus, jossa vuokralaisella 12 kuukauden irtisanomisaika.

– Mehän oltaisiin valmiita tekemään pidempi vuokrasopimus, mutta rajoittamislain mukaan se ei ole mahdollista, sanoo Karjalainen.

Mikäli Honkaharjun sairaalaan tehdään wc-remonttia, vuokrasopimus saisi Karjalaisen mukaan olla vähintään viiden vuoden pituinen.