1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

USA:n maatalousministeriö hämmästytti: Antoi vapaakauppaoikeuden Musta pantteri -elokuvan Wakandan kuningaskunnalle

Ilmoitus poistettiin, kun huvittuneita yhteydenottoja alkoi tulla ministeriöön.

elokuvat
Musta pantteri -elokuvan pääosan esittäjän asu.
Musta pantteri -elokuvan pääosan esittäjän asu, joka esillä Smithsonian National Museum of African American History and Culture -näyttelyssä Washingtonissa.Erik S. Lesser / EPA

Yhdysvalloissa on noussut hilpeä kohu maan maatalousministeriön nettisivuista, joilla on ollut ilmoitus Wakandan kuningaskunnan vapaakauppaoikeudesta.

Wakanda on mielikuvitusmaa, joka esiintyy Marvel-yhtiön tuottamassa Musta pantteri (Black Panther) -elokuvassa. Wakandan kerrotaan sijaitsevan Itä-Afrikassa ja se on Mustan pantterin eli T'Challan kotimaa.

Ensimmäisen kerran Wakanda mainitaan jo vuonna 1966 ilmestyneissä Fantastic Four (Ihmeneloset) -sarjakuvissa.

Maatalousministeriön sivuilla ilmoitettiin, että Wakandasta saa tuoda lukuisia tuotteita verovapaasti, muun muassa ankkoja, aaseja ja lypsylehmiä, kertoo Britannian yleisradio BBC (siirryt toiseen palveluun).

Wakandan ilmestymisen ministeriön sivuille huomasi ensimmäisenä New Yorkissa työskentelevä tietokoneinsinööri, joka haki tietoa maataloustuotteiden tullista. Hän laittoi asiasta maininnan Twitteriin, kertoo esimerkiksi Washington Post (siirryt toiseen palveluun).

NBC News -uutiskanava otti yhteyttä ministeriöön, missä hämmennyttiin kovasti.

Pian maininta poistettiin sivuilta. Ministeriö kommentoi asiaa kertoen, että Wakanda oli päätynyt sivuille henkilökunnan käyttämistä testitiedostoista, joita ei ollut tarkoitus julkaista.

Myös vapaakauppa-ilmoituksen poistaminen herätti hilpeyttä. Twitterissä kyseltiin heti, onko Yhdysvallat nyt aloittanut kauppasodan Wakandaa vastaan.

Lue seuraavaksi