1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Paltamo

Kunta ja kuntalaiset älähtivät Paltamon röntgenin lopettamisaikeista – Kainuun sote palautti asian uudelleen käsittelyyn

Paltamon röntgenin lakkauttaminen sai sekä kunnanhallituksen että kuntalaiset ottamaan tiukasti kantaa.

Paltamo
Lääkäri tarkastelee röntgenkuvaa.
Paltamon röntgenlaitteet ovat 20 vuotta vanhat. Kuvituskuva.Unsplash

Paltamossa toimivan Kainuun soten kuvantamisyksikön, eli röntgenin, lakkauttaminen oli jo lähellä, mutta Kainuun soten yhtymähallitus päätti palauttaa asian uudelleen käsittelyyn.

Röntgenin lakkauttamista vastustivat niin kuntalaiset kuin kunnanhallituskin. Esimerkiksi kunnanhallituksen kannanotossa (siirryt toiseen palveluun) korostettiin, ettei asiaa ole valmisteltu asianmukaisella laajuudella ja tarkkuudella.

– Kyse on kuntalaisten palveluista ja niihin pitää suhtautua vakavasti jo lainsäädännön, mutta myös palvelujen tuottamisen nojalla, eli mikä on järkevää. En puhu erävoitosta, mutta on paikallaan, että asia valmistellaan uudelleen ja tarkastellaan eri tulokulmista, Paltamon kunnanjohtaja Pasi Ahoniemi sanoo.

Paltamon röntgenyksikkö on auki yhden päivän kolmessa viikossa ja kuvausmäärät ovat noin 300 vuodessa. Kainuun soten tekemän ennakkovaikutusarvioinnin (siirryt toiseen palveluun) (Kainuun sote) mukaan yksikössä on henkilöstön puolesta hukkakäyttöä, prosesseissa tehottomuutta ja laitteetkin ovat 20 vuotta vanhat. Yksikön lakkauttaminen toisi Kainuun sotelle 50 000 vuosittaiset säästöt, minkä lisäksi säästyttäisiin uuden laitteistoin hankkimiskustannuksilta.

– On harmillista, että meillä on laite, jota käytetään harvoin. Mielestäni pitäisi pohtia myös sitä, miksi tilanne on näin. Meillä on kohtuullinen lääkäritilanne, mutta lähetteitä ei pystytä kirjoittamaan, koska röntgenhoitaja on paikalla harvoin. Siksi kuvantamisen määrä on pieni, Ahoniemi sanoo.

Paltamolaisten tekemän kuntalaisaloitteen (siirryt toiseen palveluun) (Kainuun sote) mukaan röntgenlaitteistolla on käyttöä, sillä Paltamoon matkustetaan kuvattavaksi myös lähikunnista. Aloitteessa ei nähdä erityistä syytä siihen, miksi toimintoja pitäisi keskittää ja lisätä potilaiden matkustamista.

– Paltamolaisten ja kunnanhallituksen aloitteet ovat samansuuntaisia. Paltamolaisilla on huoli siitä, että palvelu karkaa kymmenien kilometrien päähän. Jos esimerkiksi Vaalan rajalta tullaan kirkonkylälle kuvantamiseen, siitä on vielä matkaa Kajaaniin 40 kilometriä, eli matkat ovat aika pitkiä, Ahoniemi sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi