Kaksi lasta kotiutetaan al-Holin leiriltä – lapsilla ei ole hätää

Ulkoministeriön mukaan lapset ovat nyt kurdiviranomaisten hallussa, eikä lapsilla ole hätää.

al-Holin leiri
Nainen kantaa lasta selässään al-Holin leirillä.
Suomeen palanneet lapset ohjataan terveystarkastukseen ja lastensuojelun piiriin. Kuvituskuva.Delil Souleiman / AFP

Ulkoministeriö kertoo, että viranomaiset valmistelevat kahden suomalaisen lapsen kotiuttamista Syyrian al-Holin leiriltä.

Lasten turvallisuuden ja yksityisyyden suojan vuoksi ulkoministeriö ei anna julkisuuteen lapsia koskevia tietoja. Myöskään ulkomailla tapahtuvan viranomaistoiminnan yksityiskohtia ei kerrota.

Suomeen palanneet lapset ohjataan terveystarkastukseen ja lastensuojelun piiriin. Sitä, missä kunnassa yksittäiset palaajat ovat tai missä mahdollisesti tulevat asumaan, ei kerrota julkisuuteen yksityisyyden ja turvallisuuden varmistamiseksi.

Kartta al-Holin leirin sijainnista.
Seppo Suvela / Yle

– Lapset ovat todennäköisesti eri tavoin traumatisoituneita, joten he tarvitsevat monenlaista tukea. Heidän tilannettaan ja kehitystään tuetaan ja seurataan pitkäjänteisesti, sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoo ulkoministeriön tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Haavisto: Lapsilla ei ole hätää

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo, että al-Holin leiriltä haetut suomalaiset orpolapset ovat nyt kurdiviranomaisten hallussa, eikä lapsilla ole hätää.

Haavisto ei voi vahvistaa sitä, milloin lapset tuodaan Suomeen.

Kun suomalaisviranomaiset saavat lapset haltuun, tulevat eteen terveyskysymykset eli esimerkiksi se, minkälaista välitöntä apua lapset tarvitsevat ja kestävätkö lapset siirron ja lentämisen Suomeen.

Haaviston mukaan lasten terveystilanteen kanssa on ollut jo tähän mennessä ongelmia. Hän sanoo, että suomalaiset viranomaiset katsovat, milloin lapset voidaan tuoda Suomeen.

Haavisto ei ota kantaa siihen, ollaanko leiriltä tuomassa Suomeen muita orpolapsia.

– Tällä hetkellä tiedotuslinja on se, että vasta kun lapset ovat suomalaisen viranomaisen hallussa ja turvassa sitten kerrotaan lisää, ministeri sanoo.

Haavisto ei vastaa suoraan kysymykseen siitä, miksi evakuointi näiden kahden orpolapsen osalta lähti käyntiin juuri nyt.

– Me emme aina voi tietää kurdiviranomaisten suunnitelmista. Kun on sellainen tilanne, että kaksi orpolasta on erotettu perheestä, joka heitä huoltaa, niin totta kai meidän täytyy Suomena reagoida siihen, Haavisto sanoo.

Haavisto ei voi ottaa kantaa siihen, onko leirillä muita orpoja suomalaisia lapsia.

– En voi oikeastaan ottaa kantaa lasten perhesuhteisiin. Ne ovat osa selvitystä, jota teemme leiriä hallinnoivan kurdiviranomaisen kanssa.

Haaviston mukaan kaikista lapsista pyritään saamaan asianmukaiset tiedot ja selvittämään myös se, että he ovat Suomen kansalaisia.

Kun Haavistolta kysyttiin, onko Suomella yhteys kaikkiin leirillä oleviin suomalaisiin, hän vastasi, että yhteys on kurdihallintoon.

Juttua täydennetty kello 18.10 muun muassa ulkoministerin kommenteilla.

Lue lisää:

Al-Hol-leiriläisen omainen kertoo Ylelle: Nainen pyysi apua ulkoministeriöstä jo vuosia sitten päästäkseen Isisistä – on tarvittaessa valmis salakuljetuksiin

Pääministeri Marin selitti eduskunnalle ”eikö teitä hävetä”-kommenttiaan ja jatkoi kokoomuksen arvostelemistaPääministeri Marin selitti eduskunnalle ”eikö teitä hävetä”-kommenttiaan ja jatkoi kokoomuksen arvostelemista

Haavisto Ylelle: Operaatio al-Holissa menossa, lapsia ei vielä Suomen viranomaisilla – "En osaa sanoa, ketä pystytään auttamaan ensimmäisenä"

Myös Isis-leirin naiset Ylelle: Kurdiviranomaiset kutsuivat al-Holin suomalaiset kokoon ja hakivat orpolapset

Näin al-Holin lapset aloittavat elämänsä Suomessa – sodan keskellä opitun ideologian purkaminen voi viedä vuosia