1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. al-Holin leiri

KRP tekee jokaisesta al-Holin leiriltä palaavasta esiselvityksen

Poliisin tiedossa ei ole mahdollisiin palaajiin liittyvää akuuttia turvallisuusuhkaa.

al-Holin leiri
al-Hol leiri
Tuntemattomia naisia al-Holin leirillä kesäkuussa 2019.Ahmed Mardnli / EPA

Keskusrikospoliisi tekee jokaisesta al-Holin leiriltä palaavasta suomalaisesta esiselvityksen, Poliisihallitus kertoo tiedotteessa. Selvityksessä kartoitetaan, olisiko henkilö mahdollisessa rikosprosessissa rikoksen uhri vai rikoksesta epäilty.

– Sellaisten epäiltyjen rikosten tutkinta, jotka ovat tapahtuneet ulkomailla, on usein haastavaa. Näyttökynnys on sama kuin Suomessa tapahtuneissa rikoksissa, toteaa rikosylikomisario Mika Ihaksinen keskusrikospoliisista.

Mikäli esiselvityksen perusteella siihen on syytä, mahdollisen esitutkinnan aloittamisesta neuvotellaan valtakunnansyyttäjän toimiston kanssa. Kyseessä on tavanomainen käytäntö tilanteissa, joissa epäilty rikos olisi tapahtunut ulkomailla.

Poliisihallituksen mukaan viranomaiset ovat varautuneet leiriläisten paluuseen Suomen sisäisen turvallisuuden osalta, mutta suunnitelmista ei kerrota sen enempää turvallisuussyistä.

– Poliisi on yksi monista toimijoista palaajia koskevassa kokonaisuudessa. Viranomaiset arvioivat jokaisen palaajan kohdalla henkilön tukitarpeet yksilökohtaisesti. Samalla tavoin jokaisen henkilön kohdalla turvallisuuteen liittyvät näkökohdat arvioidaan erikseen, kertoo poliisitarkastaja Sami Ryhänen Poliisihallituksesta tiedotteessa.

Poliisin tiedossa ei ole akuuttia turvallisuusuhkaa, joka liittyisi mahdollisiin palaajiin. Terrorismiin liittyvästä uhka-arviosta taas vastaa suojelupoliisi.

Lue lisää:

Kaksi lasta kotiutetaan al-Holin leiriltä – lapsilla ei ole hätää

Al-Hol-leiriläisen omainen kertoo Ylelle: Nainen pyysi apua ulkoministeriöstä jo vuosia sitten päästäkseen Isisistä – on tarvittaessa valmis salakuljetuksiin

Näin al-Holin lapset aloittavat elämänsä Suomessa – sodan keskellä opitun ideologian purkaminen voi viedä vuosia

Lue seuraavaksi