1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen lippu

Jättimäisen Suomen lipun liehumista voi kohta seurata suorana – kovan onnen tanko sai viimein pysyvän käyttöluvan Haminassa

Haminan kaupunki avaa vielä ennen joulua verkkosivuillaan nettikameran, jonka välityksellä lipun liehumista voi seurata.

Suomen lippu
Världens största Finlands flagga hissad i flaggstång i Fredrikshamn.
Suomen lippu on liehunut satametrisessä salossaan Haminassa juhannuksesta asti tilapäisen luvan turvin. Keskiviikkona tangolle voitiin lukuisten selvitysten ja tutkimusten jälkeen myöntää pysyvä käyttölupa.Tiina Karppi/Yle

Haminan kaupungin rakennusvalvontaviranomainen on myöntänyt noin vuosi sitten pystytetylle 100-metriselle lipputangolle käyttöönottoluvan.

Juhannuksesta asti maailman suurin Suomen lippu on voinut liehua salossa tilapäisluvan turvin. Nyt tilapäistä lupaa ei enää tarvita.

Lupa voitiin myöntää, koska tangon kestävyydestä on saatu varmuus. Tangon lujuusominaisuuksia tutkinut Kiwa Inspecta on mitannut tangon seinämän suoruutta ja tangon juuren hitsaustyön laatua. VTT puolestaan testasi tangosta otetut näytepalat.

Kaupunki tiedotti jo marraskuussa, että tulosten perusteella tanko vastaa materiaalitodistuksia ja hitsien on todettu täyttävän vaadittavat laatukriteerit.

Tällä hetkellä tanko seisoo Haminassa ilman lippua. Jättilippuun tuli itsenäisyyspäivän tienoilla pieni repeämä, minkä takia se laskettiin alas. Myös varalipussa on ollut pieni reikä.

Suurlippu nostetaan salkoon mahdollisimman pian sääolosuhteiden salliessa. Lipun liehumista voi pian seurata reaaliajassa lippulive-kamerasta netissä. Kamera avataan kaupungin verkkosivuille vielä ennen joulua.

Pystytettiin vuosi sitten

Maamerkkinä Haminassa seisovan tangon lyhyt historia on jo ehtinyt olla värikäs.

Tanko pystytettiin noin vuosi sitten. Lippukin piti nostaa salkoon jo itsenäisyyspäiväksi viime vuonna, mutta kaupungin oli ensin saatava varmuus Venäjällä valmistetun terästangon kestävyydestä. Pietarissa tehdyissä laskelmissa käytettiin amerikkalaista laskentatapaa, joka ei vastannut suomalaisia standardeja.

Lipun koenosto päästiin tekemään viime keväänä. Hieman sen jälkeen päätettiin kuitenkin vielä lisäselvitysten tekemisestä, joita tehtiin kuluneen kesän ja syksyn aikana.

Suurlippu liehuu Haminassa
Pyry Sarkiola / Yle

Kovalla tuulella lippu lasketaan

Lipun on tarkoitus olla salossa ympäri vuoden joka päivä. Suurlipulla voidaan sen museaalisen luonteen vuoksi liputtaa myös tavanomaisten liputusaikojen ulkopuolella, kunhan lippu on asianmukaisesti valaistu.

Suursalon käyttörajaksi on A-Insinöörien lausunnon perusteella asetettu 15 metriä sekunnissa eli jos tuuli nousee yli tuon rajan, suurlippu lasketaan alas. Lipun nostosta ja laskusta on tänä vuonna huolehtinut Haminan VPK.

Tällä hetkellä suurlippuja on kaksi, jotka Haminan kaupungille lahjoitti suomalainen lipputehdas Flagmore Oy. Tällä hetkellä toinen lipuista on Haminassa ja toinen Flagmoren tehtaalla Pälkäneellä arvioitavana sekä tarvittaessa korjattavana. Samalla yritys saa arvokasta tietoa lippumateriaalin kestävyydestä ja sen käyttäytymisestä Suomen olosuhteissa.

Suurlipun ja tangon loppukatselmus on sovittu pidettäväksi helmikuussa.

Lue seuraavaksi