1. yle.fi
  2. Uutiset

Metsä Fibre perustelee tarkemmin jäähdytysvesien käsittelyn eri vaihtoehtoja – Kemin ympäristöjaosto on tyytyväinen

Ympäristöjaostolla ei ole lausuttavaa biotuotetehtaan yvan täydennyksestä.

biotuotetehtaat
Metsä Fibren Kemin biotuotetehtaas YVA-tilaisuus Kemissä 1.10.2019
Kemiin suunnitellusta biotuotetehtaasta on järjestetty useita yleisötilaisuuksia. Ympäristövaikutusten arvioinnista ja ympäristölupahakemuksesta vastaava Kaisu Annala esitteli uudesta tehdasalueesta tehtyä luonnosta lokakuussa.Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Kemin ympäristöjaosto on tyytyväinen Metsä Fibren biotuotetehtaan ympäristövaikutusten täydennykseen.

Asian valmistelleen ympäristöpäällikkö Risto Pöykiön mukaan täydennyksessä ei tullut esiin mitään sellaista, josta olisi tarpeellista antaa lausunto.

Jaosto päätti torstaina merkitä täydennykset tiedoksi.

Kuivanuoro paras vaihtoehto jäähdytysvesille

Yvan arviointiselostuksen täydennyksessä yhtiö vertaa jäädytysvesien käsittelyn eri vaihtoehtoja.

Yhtiön mukaan jäähdytysveden lämpövaikutukset voidaan tehokkaimmin estää johtamalla jäähdytysvesi putkessa Kuivanuoroon ja optimoimalla poistettava lämpömäärä tehdassuunnittelun aikana.

Muissa vaihtoehdoissa useita ongelmia

Yhtiö käy täydennyksessä läpi entistä tarkemmin myös muita vaihtoehtoja jäädytysvesien käsittelyyn.

Yhtiö kertoo, miksi se ei kannata jäähdytystornien rakentamista.

– Tehtaan ja Suomen fossiilivapaan sähkön tuotanto vähenisi 25 000 MWh vuodessa. Tornien synnyttävä vesihöyrypilvi on hankala ja kiusallinen tehdasalueelle ja lähiasutukselle. Jäähdytystornit lisäävät melua, yhtiö listaa.

Lisäksi tornien olosuhteet ovat suotuisat biologiselle kasvustolle ja legionellalle, mikä pitäisi hävittää kemikaaleilla. Legionella aiheuttaa legioonalaistautia, joka olisi terveysriski lähistöllä työskenteleville.

Vesiä ei kannata johtaa Ajokseen

Yhtiö listaa useita perusteluja myös sille, miksi jäähdytysvesiä ei kannata johtaa Ajoksen satamaan.

– Jäähdytysvesiputken asentaminen meren pohjaan aiheuttaisi kaupungin edustan meriveden lämpiämistä ja jään ohenemisvaikutuksia, joita hankkeessa on kaikin tavoin pyritty välttämään ja pitämään ne poissa nimenomaan kaupungin edustalta.

– Putken sijoitus meren pohjaan hankaloittaisi myös kalastusta kaupungin edustalla erityisesti putken rakentamisen aikana ja mahdollisesti myös myöhemmin.

– Jäähdytysvesiputken asentaminen rantaa pitkin maan puolella aiheuttaisi esteitä rannan rakentamiseen ja käyttöön.

– Jäähdytysvesiputken rakentamisella saattaisi olla vaikutuksia muun muassa Ajoksen edustan luonnonsuojelualueen merenpohjakasveihin.

– Putken rakentaminen on kallista ja se heikentäisi hankkeen kannattavuutta.

Jäähdytysvesien johtamista Ajokseen on esitetty kansalaisaloitteissa.

Myös Kurimon- ja Vähähaaraan johtaminen lisäisi legionellaa

Jäähdytysvesien johtaminen Kurimonhaaran ja Vähähaaran altaisiin aiheuttaisi yhtiön mukaan runsasta höyrynmuodostusta lähialueille.

Se voisi lisätä legionellariskiä, koska keuhkokuumetta aiheuttavat legionellabakteerit viihtyvät parhaiten lämpimissä vesissä.

Bakteerit voivat levitä aerosolipisaroiden mukana ilmavirtojen ja tuulen kuljettamina pitkiäkin matkoja.

– Yhdessä nämä asiat aiheuttavat terveysriskin alueen lähellä työskenteleville sekä asuville, yhtiö kirjoittaa.

Sekoitettaessa jäähdytysvedet mereen höyrynmuodostus on yhtiön mukaan vähäisempää ja sitä muodostuu lähinnä purkuputken suun luona eikä nopean sekoittumisen vuoksi legionellariskiä muodostu.

Metsä Fibren Kemin tehtaalla on ollut yksi legionelloositapaus vuonna 2006.

Metsä Fibre on täydentänyt Kemin biotuotetehtaan ympäristövaikutusten arviointiselostusta Lapin ELY-keskuksen vaatimuksesta.

ELY-keskus piti YVA-selostuksen vesistövaikutusaineistoa olennaisesti puutteellisena ja edellytti yhtiötä toimittamaan aiempaa kattavammat tiedot muun muassa jäähdytysvesien lämpökuormasta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi