Hyppää sisältöön

Sähköliitto laajentaa tukilakkoa Outokummun terästehtaalle energiaa tuottavaan Tornion Voimaan

Jos sopimusta ei synny, tukilakko laajenee tammikuun alussa Tornion Voimaan ja sähköä toimittavaan Aurora Tornioon.

Sähköliiton lakkotoimet kohdistuvat nyt kovennetusti Outokummun Tornion terästehtaaseen. Kuva: Antti Heikinmatti / Yle

Sähköliitto jatkaa käynnissä olevaa työtaisteluaan uudella neljän viikon jaksolla ja laajentaa tukitoimia.

Päätös tarkoittaa, että Teknologiateollisuudessa työskentelevien sähköasentajien lakko jatkuu neljällä viikolla tammikuun loppuun saakka.

Lapissa lakon piirissä on nyt yhteensä noin 120 työntekijää Outokummun Elijärven kaivoksella Kemissä sekä Tornion terästehtaalla

Sähköliitto myös laajentaa lakon tukitoimia tehtaille energiaa tuottaviin voimalaitoksiin. Se myös syyttää teollisuuslaitoksia rikkurityövoiman käytöstä.

Jos sopimusta ei synny, tukilakko laajenee Lapissa tammikuun alussa sähköä Outokummun teollisuusalueelle toimittavaan Aurora Tornio Oy:öön ja Tornion Voima Oy:öön. Se toimittaa kaukolämpöä Tornioon ja Haaparannalle sekä lämpöä ja prosessihöyryä Outokummun terästehtaalle.

Sähköliiton ja Teknologiateollisuuden riidassa on kysymys siitä, että Sähköliitto haluaa jäsenilleen oman edustuksen työpaikoille, mutta työnantajaliitto ei ole hyväksynyt vaatimusta.

Myös Outokumpua syytetään rikkureiden käytöstä

Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntin mukaan tukitoimilla ei haluta vaarantaa kansalaisten turvallisuutta.

– Tavoite on kohdentaa työtaistelutoimia niin, että Teknologiateollisuus saadaan taipumaan neuvottelupöytään. Ensisijainen tavoite on sopia asia ennen kuin työtaistelutoimet alkavat.

Tukilakkojen kohdistaminen voimalaitoksiin on Väntin mukaan mietitty tarkkaan. Yhtenä syynä on rikkurityövoiman käyttö teollisuuslaitoksissa meneillään olevan lakon aikana.

– Tällaista rikkurityövoimaa on käytetty muun muassa Outokummun Tornion terästehtaalla, Uudenkaupungin autotehtaalla, Bolidenin sinkkitehtaalla Kokkolassa ja myös SSAB:n Raahen terästehtaalla, Vänti sanoo.

TVO: Ei mitenkään mahdollista

Tornion Voima Oy:n toimitusjohtaja Aki Hakulinen ei pidä tukilakon ulottamista yhtiöön mitenkään mahdollisena.

– En näe, että se on mahdollista ja olen hyvin harmissani, että liitot kayttävät Tornion Voimaa lyömäkapulana teollisuuden suuntaan.

Tornion Voimalla on Outokummun tehtaan yhteydessä chp-voimalaitos, joka tuottaa sekä sähköä että lämpöä.

– Tammikuun kaukolämpökuormat ovat sen verran isoja, että emme pysty sitä tekemään pelkillä kaukolämpökattiloilla. Ja kun chp-laitos on käytössä, siinä syntyy samalla prosessihöyryä, joka toimitetaan Outokummun suuntaan.

Lue myös:

Sähköliitto pidentää lakkoaan neljällä viikolla ja laajentaa tukitoimia voimalaitoksiin

Sähköliiton neliviikkoinen lakko alkanut

Sähköliiton neliviikkoinen lakko alkaa torstaina – koskee yli kymmentä Teknologiateollisuuden isoa jäsenyritystä