1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matematiikka

Rap-artisti Pyhimys on lähes valmis matikanopettaja ja tyrmää yleisen matikkaväitteen: "En usko ajatukseen, että joku ei ole lahjakas"

Pyhimys kertoi olleensa koulussa huono äidinkielessä ja musiikissa, kuitenkin hänestä tuli suosittu rap-artisti.

matematiikka
Pyhimyksen tytär keksi ainutlaatuisen lahjaidean äidilleen: "Nyt se on ikuisesti hänen passissaan"
Pyhimyksen tytär keksi ainutlaatuisen lahjaidean äidilleen: "Nyt se on ikuisesti hänen passissaan"

Pyhimys-artistinimellä räppäävästä Mikko Kuoppalasta piti tulla matematiikanopettaja, mutta musiikkihommat veivät mukanaan opintojen loppusuoralla. Kuoppala sanoi Puoli seitsemän -ohjelmassa, että opettajuus ei ollut hänelle niinkään itsetarkoitus, vaan hän piti korkeakoulututkintoa tärkeänä.

– Ne taidot, mitä olen yliopistossa saanut, ovat olleet hyödyllisiä myös tässä musiikkibisneksessä.

Kuoppalan mukaan matematiikassa kaikkein kiehtovinta ja tärkeintä on oivaltaminen ja ajattelutapa. Hän karsastaa ajatusta, että joku ei vain ole lahjakas matematiikassa.

– En usko siihen, että joku ei ole lahjakas.

– Minä olen kirjoittanut tosi huonosti äidinkielessä ylioppilaskokeessa ja ajattelin, että en osaa kirjoittaa. Olen ollut myös huono musiikissa ja nyt olen kuitenkin pärjännyt näissä hommissa.

Hän arvelee, että etenkin matematiikassa kokemus osaamattomuudesta imaistaan helposti osaksi identiteettiä.

– Matematiikan kohdalla ihminen ajattelee, että hänen älykkyydessään on jotain vikaa ja tämän vuoksi hän ei edes pääse sinne oivaltamisvaiheeseen. Kun taas esimerkiksi biologian kohdalla ajatellaan, että henkilö ei vaan osaa niitä asioita.

Kuoppala viittaa siihen, että virheellinen ajatus lahjattomuudesta saattaa jumittaa ihmisen jo matematiikan opintojen alkuvaiheessa.

– Nykyään on jo olemassa erilaisia pedagogisia tekniikoita, joilla voi opettaa matematiikkaa ilman että mennään ensin matemaattisiin symboleihin.

Kuoppala kertoi Puoli seitsemän -ohjelmassa myös oman tyttärensä ideoimasta nerokkaasta aineettomasta lahjasta.

Koko haastattelu katsottavissa Yle Areenasta:

Lue seuraavaksi