Pääministerin vetoomukset kaikuvat kuuroille korville – ei lakkotaukoa Ranskan joululiikenteeseen

Ammattiliitot vastustavat hallituksen valmistelemaa eläkeuudistusta, joka yhdistäisi maan 42 eri eläkejärjestelmää.

Joululiikenne
Ruuhkaa metroasemalla Pariisissa.
Harvat toiminnassa olevat juna- ja metrolinjat ovat ruuhkautuneet pahasti.Juha Nurminen

Ranskan julkisen liikenteen sekoittaneet lakot jatkuvat myös joululomien ajan. Ranskan ay-liikkeen edustajat ilmoittivat asiasta sen jälkeen, kun eläkeuudistusta koskevissa neuvotteluissa hallituksen kanssa ei löydetty torstaina sopua.

Julkinen liikenne on ollut sekaisin eri puolilla Ranskaa lakkojen vuoksi viimeisen kahden viikon ajan. Lakot ovat sulkeneet myös osan kouluista. Lisäksi noin puoli miljoonaa ihmistä on vastustanut kaduilla presidentti Emmanuel Macronin ajamaa eläkeuudistusta.

Lue myös:Ranska on sekaisin lakkojen takia, ja pariisilainen Inari Salmivaara pyöräilee 20 kilometriä töihin – "Joululoma tulee kieltämättä tänä vuonna tosi tarpeeseen"

Ay-liikkeiden edustajat tapasivat torstaina pääministeri Edouard Philippen. Tapaamisen jälkeen jyrkkää linjaa hallitusta vastaan ajava CGT-keskusliitto ilmoitti uusista lakoista sekä tammikuun 9. päiväksi suunnitellusta suurmielenosoituksesta. Maltillisempaa linjaa ajava CDFT-liike pidättäytyi torstaina julistamasta tammikuuksi suurmielenosoitusta, mutta korosti vastustavansa hallituksen suunnittelemaa eläkeiän nostoa 62:sta 64:een ikävuoteen.

Pääministeri Philippe ilmoitti neuvottelujen jälkeen, että hallitus aikoo viedä eläkeuudistuksen läpi ja lopettaa erikoisjärjestelyt, joiden myötä tiettyjen alojen työntekijät voivat jäädä eläkkeelle jopa kymmenen vuotta muita aikaisemmin. Ranskassa on tällä hetkellä 42 erilaista eläkejärjestelmää. Esimerkiksi rautatieläisillä on oma eläkejärjestelmä, jonka kautta voi eläköityä huomattavasti aikaisemmin kuin muilla aloilla.

Philippe kertoo toivovansa, että parlamentti voisi äänestää eläkeuudistuksesta kesään mennessä. Lisäksi pääministeri vetosi ay-liikkeisiin, että ne keskeyttäisivät julkisen liikenteen lakot joulun ajaksi.

– Vetoan ay-liikkeisiin, että he antaisivat ihmisten matkustaa tapaamaan perheitään jouluksi, Philippe sanoi.

CGT-liiton mukaan lakko kuitenkin jatkuu, eivätkä työntekijät ole palaamassa töihin jouluksi.

Rautatiealan toiseksi suurin ay-liitto UNSA kuitenkin peräänkuulutti aselepoa jouluksi, mikä saattaa tuoda hieman helpotusta joululiikenteeseen.

Ranskassa eläkejärjestelmää on yritetty uudistaa jo 1990-luvulta saakka, mutta yritykset ovat kohdanneet voimakasta vastarintaa. Kyselytutkimusten mukaan yli puolet ranskalaisista ymmärtää lakkolaisia.

Lue myös:

Ranskassa 615 000 kaduilla vastustamassa eläkeuudistusta – Pariisissa poliisi käytti kyynelkaasua

Lähteet: Reuters