Hyppää sisältöön

Lapin kaupungit käyttävät tuhansia euroja jouluvaloihin – eniten rahaa kuluu Rovaniemellä

Rovaniemellä valoja uusitaan vuosittain kun taas Kemijärvellä on käytetty samoja valoja jo 10 vuoden ajan.

Maakunnan muut kaupungit kuluttavat valaistukseen huomattavasti maltillisemmin rahaa. Kuvituskuva. Kuva: Eveliina Matikainen / Yle

Rovaniemi käyttää Lapin kaupungeista eniten rahaa jouluvalaistukseen. Kaupungissa menee jouluvaloihin vuosittain noin 45 000 euroa. Valoja joudutaan uusimaan vuosittain, tänä vuonna Ounasvaaran laelle on hankittu uusi tähti.

Maakunnan muut kaupungit kuluttavat valaistukseen huomattavasti maltillisemmin rahaa. Kemissä ledvalojen ostamisesta tai entisten kunnostamisesta koituu 5 000 - 10 000 euron menot vuodessa.

–Jako ostojen ja huoltamisen välillä vaihtelee vuosittain, mutta valoihin käytetty summa on pysynyt samana jo muutaman vuoden, kaupungin sähköistysvastaava Jukka Kesonen sanoo.

Kesonen kertoo, että Kemissä on puissa led-nauhaa runsaat 8000 metriä, erillaisia valopalloja noin 130 kappaletta ja heittimiä parikymmentä.

– Osa valoista palaa koko ajan lokakuusta maaliskuulle saakka. Osa puolestaan palaa vain hämärässä yhdessä katuvalojen kanssa, Kesonen luonnehtii.

Tornio ja Kemijärven valaistuskustannukset aiheutuvat asennuksesta, käytöstä ja korjaamisesta. Uusia valoja ei ole tänä vuonna ostettu.

Kemijärvellä kuluihin menee 9 000 euroa. Kaupungilla on ollut samat valot käytössä jo 10 vuoden ajan.

Torniossa käyttökustannuksia ei katupäällikkö Janne Malilan mukaan pysty erittelemään.

– Ne ovat niin pieni kustannuserä tällä hetkellä, että niitä ei voi eritellä omaksi kokonaisuudeksi.

Tornio käytti viime vuonna kausivalaistukseen 20 000 euroa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)
Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).
Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).
.
.