Korkein oikeus: Poliisi ei saa käyttää toimittajalta takavarikoitua muistitikkua Puolustusvoimien tietovuotojutun tutkinnassa

Oikeuden mukaan aineistoa ei saa käyttää, koska se voisi johtaa toimittajan tietolähteen paljastumiseen.

Viestikoekeskus
Tikkakosken sotilasalue.
Rikostutkinta lähti liikkeelle Helsingin Sanomien artikkelista, jossa kerrottiin Puolustusvoimien Tikkakoskella sijaitsevasta Viestikoekeskuksesta.Simo Pitkänen / Yle

Poliisi ei saa hyödyntää Helsingin Sanomien toimittajan kodista takavarikoitua muistitikkua Puolustusvoimien tietovuodon rikostutkinnassa.

Korkein oikeus antoi asiasta ratkaisun perjantaina. Päätös on osa laajempaa rikosjuttua, joka sai alkunsa toissa vuonna vuodetuista sotilastiedustelun asiakirjoista.

Oikeuden mukaan aineistoa ei saa käyttää, koska se voisi johtaa toimittajan tietolähteen paljastumiseen. Korkein oikeus kumosi näin Helsingin hovioikeuden aiemman päätöksen aineiston tutkimisesta ja hyödyntämisestä.

Poliisi ei ole tutkinut muistitikulla olevaa tiedostoa. Korkeimman oikeuden päätös merkitsee, ettei sitä saakaan tutkia.

Oikeus määräsi kuitenkin, että poliisin ei tarvitse luovuttaa muistitikkua takaisin toimittajalle. On mahdollista, että muistitikku tuomitaan menetettäväksi valtiolle, jos rikosepäily menee oikeuteen ja toimittaja todetaan syylliseksi.

Helsingin Sanomat julkaisi joulukuussa 2017 artikkelin, jossa kerrotaan Tikkakoskella sijaitsevan Puolustusvoimien Viestikoekeskuksen toiminnasta. Juttu perustui osittain salaisiin, korkeimman turvaluokituksen saaneisiin asiakirjoihin.

Keskusrikospoliisi epäilee juttuun liittyen kahta rikosta. Helsingin Sanomien osuus koskee epäiltyä turvallisuussalaisuuden paljastamista. Lehti on kiistänyt rikoksen. Salaiset tiedot lehdelle vuotanutta epäillään myös virkasalaisuuden rikkomisesta.

Alkuperäisen artikkelin julkaisua seuraavana päivänä poliisi teki kotietsinnän Helsingin Sanomien toimittajan kotiin. Kotietsinnässä takavarikoitiin muun muassa tietokone ja muistitikkuja.

Korkein oikeus päätti jo aiemmin, että kotietsintä oli laillinen. Oikeus ratkaisi kuitenkin erikseen, saiko yhtä muistitikkua ja sillä olevaa tiedostoa tutkia.

Tutkinnanjohtaja Janne Järvisen mukaan tärkeintä on, että nyt keskusrikospoliisi pääsee tekemään esitutkinnan loppuun. Syyteharkinta ja mahdollinen oikeuskäsittely ovat edessä myöhemmin.

STT:n mukaan yksi tapauksesta epäilty on entinen Puolustusvoimien tiedustelupäällikkö Georgij Alafuzoff. Hänen rooliaan tapauksessa ei kuitenkaan tiedetä. Poliisi ei ole vahvistanut ylipäänsä hänen yhteyttään juttuun.

Korjaus 20.12. 9.41: Artikkelin aikaisemmasta versiosta saattoi saada kuvan, että poliisi on tutkinut oikeuskäsittelyn kohteena ollutta muistitikkua. Näin ei ole, vaan aineisto on ollut sinetöitynä. Korjattu myös 13.31: Poistettu virke, jonka mukaan esitutkinta lähetetään loppulausunnoille todennäköisesti alkuvuodesta. Keskusrikospoliisin mukaan esitutkinnan loppuaikataulu selviää alkuvuodesta.