Perustuslakivaliokunta käsitteli Haaviston toimien laillisuutta – Ojala-Niemelä: muistutuksen tehneet kansanedustajat eivät ole jäävejä

Ulkoministeri Pekka Haavistoa kuullaan perustuslakivaliokunnassa 14. tammikuuta mennessä.

Pekka Haavisto
pekka haavisto
10 kansanedustajaa pyysi eilen perustuslakivaliokuntaa tutkimaan ulkoministeri Pekka Haaviston toimien laillisuutta.Lehtikuva

Perustuslakivaliokunta käsitteli aamulla alkaneessa kokouksessaan ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimien laillisuutta. Kymmenen opposition kansanedustajaa pyysi eilen perustuslakivaliokuntaa tutkimaan Haaviston toimia al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamiseen liittyen.

Haavistoa kuullaan perustuslakivaliokunnassa, takaraja on 14. tammikuuta, kertoi perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) perjantaina valiokunnan kokouksen jälkeen.

Valiokunta jatkaa asian käsittelyä, kun se on saanut lausunnon. Lisäksi kuullaan muun muassa ulkoministeriön konsulipäällikkönä toiminutta Pasi Tuomista.

Samalla valiokunta totesi, ettei perustuslakivaliokunnan kansanedustajille synny asiassa jääviyttä.

Perustuslakivaliokunnan jäsenistä muistutuksen ovat allekirjoittaneet kokoomuksen Heikki Vestman ja Wille Rydman sekä valiokunnan varajäsen, kristillisten Sari Tanus.

Ojala-Niemelän mukaan oikeusohjeena käytetty hallituksen esitys vuodelta 1999 antaa selkeän linjan. Perustuslakivaliokunnan kansanedustajat voivat käsitellä valiokunnassa itse allekirjoittamaansa muistutusta.

– Ihan selkeä ohje. Käytännössä on katsottu että kansanedustaja voi ottaa osaa ministerivastuuasian käsittelyyn perustuslakivaliokunnassa, vaikka olisi esimerkiksi allekirjoittanut muistutuksen, jolla ministerivastuuasia on pantu vireille, Ojala-Niemelä totesi kokouksen jälkeen.

Ojala-Niemelä totesi, että ministerivastuuasioiden käsittely on harvinainen tilanne, johon on syytä paneutua vakavasti. Aikaisempia tapauksia ovat pääministeri Matti Vanhasen (kesk.), Jyrki Kataisen (kok.) sekä oikeuskansleri Paavo Nikulan käsittelyt.

– Ei tämä ihan päivittäistä kauraa ole, ja hyvin suurella vakavuudella suhtaudumme tähän ja asiallisesti ja huolellisesti paneudumme.

SDP:n kansanedustaja, perustuslakivaliokunnan jäsen Maria Guzenina sanoi ennen kokousta, että valiokunnan täytyy pohtia tarkkaan, voiko syyttäjä olla myös tuomari.

– Tässä on perustuslakivaliokunnan jäseniä ollut mukana laittamassa liikkeelle tätä käsittelyä. Meidän on pohdittava, miltä tämä näyttää ulospäin, hän sanoi.

Myös oikeuskansleri saapui kuultavaksi

Myös oikeuskansleri Tuomas Pöysti saapui aamulla perustuslakivaliokunnan kuultavaksi. Pöysti ei ottanut kantaa siihen, pitäisikö tutkintaa vaatineiden edustajien jäävätä itsensä.

– Se on eduskunnan asia, joten en ota siihen ollenkaan kantaa.

Tuomas Pöysti
Tuomas Pöysti oli vaitonainen toimittajan esittäessä kysymyksiä tutkinnasta.Tiina Jutila / Yle

Pöysti ei myöskään halunnut vastata kysymykseen siitä, mitä häneltä mahdollisesti halutaan valiokunnassa kysyä. Haavistosta on tehty myös kanteluita oikeuskanslerille.

– Niiden käsittely on jo alkanut. Nyt sitten ministerivastuuprosessi on aina ensisijainen, mutta siellä on myös virkamiehiä koskevia (kanteluita), nämä täytyy nyt sovittaa yhteen, Pöysti sanoi.

Pöystin mukaan kanteluiden keskimääräinen käsittelyaika on 8–10 viikkoa.

Aiheesta aiemmin:

Ulkoministeri Pekka Haaviston toimista al-Holin leirin suomalaisten asiassa muistutus perustuslakivaliokunnalle