1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kajaanin kaupunginteatteri

Kajaanin teatterissa ei ole Oulun kaltaisia vakavia ilmapiiriongelmia – "Meillä on niin toisenlainen toimintakulttuuri"

Kajaanin kaupunginteatterin johtajan mukaan Kajaanissa asiat ovat niin hyvin, että teatterimaailmassa puhutaan Kajaani-ilmiöstä. 

Kajaanin kaupunginteatteri
Kajaanin kaupunginteatteri ulkoapäin helmikuussa.
Kajaanin kaupunginteatterissa pyritään pois turhasta hierarkkiasta. Arkistokuva.Milka Krogerus/Yle

Yli 30 teatterin nykyistä ja entistä työntekijää on kertonut Ylelle kärsineensä työpahoinvoinnista Kari-Pekka Toivosen ollessa Oulun kaupunginteatterin taiteellisena johtajana. Suurin osa haastateltavista kokee, ettei ongelmiin puututtu. Yle julkaisi eilen laajan asiaa koskevan artikkelin.

Kajaanin kaupunginteatterin johtaja Helka-Maria Kinnunen on lukenut artikkelin ja pitää asiaa vakavana, mutta ei ota suoraan kantaa Oulun tilanteeseen.

– Teatteriala on herkkä ja perinteet sellaisia, että niiden on muututtava, Kinnunen toteaa.

Kinnunen arvelee, että Kajaanin kaupunginteatterissa ei ajauduta Oulun kaltaiseen tilanteeseen kovin helposti, sillä käytössä on useita foorumeita, joissa koko henkilökunta keskustelee avoimesti työyhteisökysymyksistä.

– Meillä on niin toisenlainen toimintakulttuuri. Toiminta ei ole niin hierarkkista, mikä on hieno asia. Se helpottaa sitä, että kaikki voivat tulla kuulluiksi ja ottaa asioita esille.hi

Kinnusen mukaan Kajaanissa pidetään kiinni siitä, että mahdollisiin ongelmiin tartutaan heti, jotta koko työyhteisö ja ilmapiiri ei kärsi.

– Jos on pitkäaikaisia ongelmia, ne eivät muutu yhdellä istunnolla. Kyse on kokonaisesta kulttuurista, johon pitää puuttua.

Kajaanin kaupunginteatterissa asiat ovat niin hyvin, että teatterimaailmassa puhutaan Kinnusen mukaan Kajaani-ilmiöstä.

– Meidän teatterissa on onnistuttu ratkomaan ongelmia ja viemään toimintatapaa hierarkkisesta horisontaalisempaan suuntaan. Se on vahva perusta, jonka avulla pystymme pitämään toiminnan oikeilla raiteilla.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi