Brittiparlamentilta selvä tuki pääministeri Johnsonin brexit-lainsäädännölle, vaatii vielä yhden äänestyksen

Lakipaketti siirtyy seuraavaksi valiokunnan käsittelyyn.

Brexit
Britannian parlamentin alahuone antoi tukensa brexit-lainsäädännölle.
Britannian pääministerin Boris Johnsonin hallituksen brexit-lainsäädäntö on saanut alahuoneen tuen selvästi taakseen. Lain puolesta äänesti 358 edustajaa ja sitä vastusti 234.EPA

Britannian parlamentin alahuone on hyväksynyt pääministeri Boris Johnsonin brexit-lainsäädännön toisessa kuulemisessa luvuin 358 – 234.

Kyseessä oli lakipaketin toinen kuuleminen. Lakipaketti siirtyy seuraavaksi valiokunnan käsittelyyn ja keskustelua aiheesta jatketaan vielä tammikuun alussa.

Tarkoituksena on lyödä lukkoon se, että Britannia todella eroaa EU:sta 31. tammikuuta 2020 mennessä. Tämän jälkeen on vuorossa vuoden 2020 loppuun kestävä siirtymäaika, jonka aikana Britannian ja EU:n on määrä neuvotella uusi kauppasopimus.

Myös lain käsittelyaikataulua koskeva äänestys sujui odotetusti, ja se hyväksyttiin selvin luvuin.

Johnsonin konservatiivit varmistivat tukevan enemmistön parlamentissa viime viikon vaaleissa.

Katso parlamentin alahuoneen viisituntinen keskustelu ja äänestys täältä:

Brittiparlamentti antoi Johnsonin brexit-lainsäädännölle vahvan tuen.

– Epäröinnin, viivyttelyn, umpikujan ja halvaannuksen jälkeen on tullut aika muutokselle ja toiminnalle. Uusi kulta-aika Isolle-Britannialle on ulottuvillamme, Johnson kertoi parlamenttiedustajille torstaina.

– Tänään toteutamme lupauksemme kansalle ja saamme brexitin paketoitua ennen joulua, Johnson sanoi perjantaina.

Esityksessä myös määritellään siirtymäkauden päivämääriä, joiden perusteella EU:n ja Britannian suhteet pysyvät pitkälti muuttumattomina ensi vuoden loppuun. Tarkoituksena on antaa molemmille osapuolille aikaa solmia uusi kauppasopimus. EU on kuitenkin varoittanut, että tämä vain vuoden ajanjakso on erittäin tiukka aikaraami uuden kauppasuhteen neuvottelulle.

Lakiesitys käsittelee muun muassa Britannian rahallisia velvoitteita EU:lle, Euroopasta Britanniaan muuttaneiden oikeuksia ja Pohjois-Irlantia koskevia järjestelyjä.

Lue myös:

Pääministeri Boris Johnsonin hallitusohjelma kuultiin kuningatar Elisabetin kertomana: Hallituksen pääasia on EU-ero

Analyysi: Jeremy Corbyn tarjoili Boris Johnsonille voiton tarjottimella – kolme syytä Britannian työväenpuolueen historialliseen rökäletappioon

Sturgeon: Skotlanti harkitsee "kaikkia järkeviä vaihtoehtoja", jos Britannian hallitus yrittää estää itsenäisyysäänestyksen

Lähteet: STT, AFP