1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ranskalainen tuomioistuin: Teleyhtiö Orange ja sen johtajat olivat vastuussa työntekijöiden itsemurhista

Itsemurhien sarja tapahtui yhtiön rankan uudelleenjärjestelyohjelman aikana.

Ulkomaat
Ranskalaisen Orange-nimisen teleyhtiön entinen toimitusjohtaja Didier Lombard kuvattuna saapuessaan oikeudenkäyntiin Pariisissa 20. joulukuuta.
Ranskalaisen Orange-nimisen teleyhtiön entinen toimitusjohtaja Didier Lombard kuvattuna saapuessaan oikeudenkäyntiin Pariisissa 20. joulukuuta. Lionel Bonaventure / AFP

Ranskalaisen tuomioistuimen mukaan teleyhtiö Orange, sen entinen toimitusjohtaja Didier Lombard ja kaksi muuta johtajaa ovat vastuussa työntekijöiden itsemurhien sarjasta. Itsemurhat tapahtuivat noin kymmenen vuotta sitten yhtiön uudelleenjärjestelyn aikaan.

Työnantajan harjoittama ”henkinen häirintä” johti itsemurhiin, tuomioistuin katsoi.

Tuomioistuin määräsi Lombardille vuoden vankeutta, josta kahdeksan kuukautta ehdollisena, sekä 15 000 euron sakot. Entinen varatoimitusjohtaja ja HR-johtaja saivat samanlaiset tuomiot.

Orangelle määrättiin 75 000 euron sakot. Yhtiö oli tapahtumien aikaan nimeltään France Telecom.

Uutistoimisto AP:n mukaan oikeudenkäynti keskittyi 39 tapaukseen vuosilta 2006–2009. 19 työntekijää oli tehnyt itsemurhan, 12 yrittänyt sitä ja 8 masentunut vakavasti.

France Telecom oli tuolloin vastikään yksityistetty, ja johtajat vetivät läpi kovaa uudelleenjärjestelyohjelmaa, jonka tavoitteena oli vähentää 22 000 työntekijää ja uudelleenkouluttaa 10 000.

Vuonna 2010 tehdyn raportin mukaan työntekijöitä muun muassa pakotettiin uusiin tehtäviin kaukana oleviin kaupunkeihin ja heille annettiin mahdottomia tavoitteita.

AP:n mukaan Lombard, nyt 77, oli myöntänyt oikeudenkäynnin aikana, että hän oli tehnyt virheen sanoessaan vuonna 2006, että halusi työntekijöiden lähtevän "joko ovesta tai ikkunasta".

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi