Työelämän ovet eivät tahdo aueta maahanmuuttajille – Lahdessa kokeiltiin ratkaisuksi osuuskuntaa

Moni maahanmuuttaja päätyy seilaamaan eri viranomaisten palvelujen välillä eikä pääse kiinni yhteiskuntaan, havaittiin Kaupunkikylä 2025 -hankkeessa.

maahanmuuttajat
Henkilö pyyhkimässä lavuaaria.
Maahanmuuttajat ovat tehneet Lahdessa perustetun osuuskunnan kautta esimerkiksi siivoustöitä. Arkistokuva.Yle

Lahdessa on kokeiltu parin vuoden ajan maahanmuuttajien työllistämistä osuuskunnan avulla. Vuoden 2019 lopulla päättyneessä Kaupunkikylä 2025 -hankkeessa pyrittiin paitsi löytämään maahanmuuttajille töitä, myös osallistamaan heitä yhteiskuntaan esimerkiksi kielikoulutuksen avulla.

Hankkeessa oli mukana yhteensä 80 ihmistä. Heistä noin 58 prosenttia on päässyt opiskelemaan tai töihin. Osa tekee siivous- ja kodinhoitotöitä hankkeen aikana perustetun osuuskunnan kautta.

Kokonaan työttömiksi jäi 18 prosenttia. Hankkeen vetäjät pitävät tulosta hyvänä siihen nähden, että monella osallistuneella oli hyvin hatara kielitaito. Myös alhainen koulutustaso, terveysongelmat ja korkea ikä haittasivat monien työllistymistä.

Kyvyt pääsevät esiin, kun tukea on tarpeeksi

Työosuuskunta on luonut Lahteen asettuneille maahanmuuttajille matalan kynnyksen väylän työelämään, kertoo Kaupunkikylä 2025 -hankkeen projektipäällikkö Eveliina Aaltonen. Osuuskunnan kautta on työllistynyt myös kantasuomalaisia työttömiä, jotka ovat työskennelleet maahanmuuttajien työpareina.

Hankkeen tuloksena syntyi myös käsityökauppa ja ompelimo Mandala, jossa on pidetty työpajoja ja järjestetty työkokeiluja.

Eveliina Aaltosen mukana on ongelmallista, että maahanmuuttajat usein joutuvat asioimaan monien eri viranomaisten kanssa, mutta kokonaisvaltaista tukea on vaikea saada.

– On ihmisiä, jotka eivät pääsee yhteiskunnassa esimerkiksi opiskelemaan, töihin ja kielikoulutukseen, ja tämä haasteellisessa asemassa oleva ryhmä on ajautunut meille. Heillä on kuitenkin olemassa paljon kykyjä, sanoo Aaltonen.

Lue lisää:

Fateme Khodadadi pääsi vihdoin oman alan töihin ja aikoo seuraavaksi perustaa yrityksen